Az áramszolgáltatóra vetne ki közterület-használati póznadíjat Polgár városvezetése

  • narancs.hu
  • 2022. november 28.

Belpol

 Így pótolnák ki a közvilágítás plusz költségeit.

Polgár település úgy oldaná meg a magas közvilágítási költségek problémáját, hogy megadóztatnák az áramszolgáltatót, a közterületen álló, de áramszolgáltató által üzemeltetett villanyoszlopokra vetnének ki adót – írja a hvg.hu.

Polgár polgármestere, Tóth József – a Demokratikus Koalíció tagja – szerint nem az a megoldás a spórolásra, hogy egyszerűen lekapcsolják a közvilágítást, ezért a polgármesteri hivatal munkatársaival más megoldást találtak ki. Rájöttek, hogy

ha módosítanák a közterület-használatról szóló helyi rendeletet, díjat szedhetnének be a közterületet elfoglaló villanyoszlopok után,

hasonlóan az éttermek teraszaihoz. A rendeletmódosításról a múlt héten tárgyalt a település képviselő-testülete, és egy tartózkodás mellett meg is szavazták azt, de arra még a kormányhivatalnak is rá kell bólintani, hogy a rendelet törvényes-e.

A polgári képviselő testület egy 2000-es alkotmánybírósági döntést vesz alapul, amikor is határozatban a testület megsemmisítette egy 1994-es törvény passzusát, amely a villanyvezeték közterületen való telepítésének és üzemeltetésének ingyenességet biztosított. Erre a döntésre hivatkozva Kemenesmihályfalva még akkor perbe ment az áramszolgáltatójával, az első fokú bíróság a kis falunak adott igazat, és arra kötelezte az akkori szolgáltatót, hogy fizessen a közterületen felállított oszlopok használatáért. De másod-, és harmadfokon a falu elbukta a pert, ugyanis az alkotmánybírósági határozatot megelőzően telepítették a kemenesmihályfalvai lámpaoszlopokat, visszamenőleg pedig nem érvényesíthető a rendelet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk