Egyre tarthatatlanabb az üzemanyaghiány, ezért gondolkodhatott el a kormány az árstop kivezetésén

  • narancs.hu
  • 2022. november 28.

Belpol

Általános jelenség lehet, hogy vannak olyan kutak, ahol csak egyszerre csak 5 litert lehet tankolni, de van, ahol csak 1-1 liter engedélyezett.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Miniszterelnökség nyilatkozatában elismerte, január elsejétől csak akkor tudja a kormány fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

Az üzemanyagoknál alkalmazott ársapka egy éve van érvényben, folyamatosan voltak ellátási problémák, például nyáron regionálisan, de mára az üzemanyagellátásban szinte folyamatossá váltak a problémák. A kis kutak ezen a héten sem fognak kapni üzemanyagot és már a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be.

Erre reflektál a DK is közleményében, azt írják, "súlyos következményekkel járt az orbáni politika, 2022. novemberében országos üzemanyaghiány alakult ki Magyarországon. Mára nemcsak kistelepülések vagy vidéki városok vonzáskörzete érintett, hanem a főváros is, és nemcsak a kis kutakról hiányozhat a benzin és a gázolaj, hanem gyakorlatilag bármely kútról."

A párt szerint mindez már az ország működését veszélyezteti. Azzal riogatnak, hogy "emberek nem fognak tudni eljutni a munkahelyükre, gyerekek nem fognak eljutni az óvodába vagy iskolába, áruk nem fognak eljutni a boltokba, mentők nem fognak eljutni a következő beteghez, ha nem tudnak tankolni." Azért hozzátennénk, a személyi közlekedésnek sok esetben van alternatívája.

Az azonban tény, hogy az üzemanyagellátási probléma országosan lényegében bárhol jelentkezhet. Úgy tudjuk, hogy a Felcsút határában lévő független benzinkúton is egyszerre csak 5 liter benzint lehet tankolni, és olyan helyek is vannak, ahol már csak 1-1 liter engedélyezett. 

Ahogy Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke korábban lapunknak elmondta, a kisebb kutaknak még márciusban közölni kellett a Mollal, heti lebontásban, ki mennyi benzint, gázolajat szeretne. "Ez szentírás, nem lehetett megváltoztatni később. Ezzel dolgozunk ma is. Majd a Mol meghatározta, hogy az általunk így kért mennyiségnek egy részét adja csak oda. Ez indult 60 százalékkal, aztán volt 35, 30, és most mi hetek óta 25 százaléknál tartunk.

Aki azt állítja, hogy a márciusban megadott mennyiség 25 százalékából el lehet látni például a mezőgazdaságot, az nem látott még benzinkutat.

Már azt is a szövetség harcolta ki, hogy a Mol egyáltalán hajlandó legyen megmondani, mennyit fog adni a következő héten, hogy ne kelljen fölöslegesen elküldeni a telepre a tartályautót, mert annak is iszonyú költsége van."

"Az árstoppal az a baj – tette hozzá lapunknak korábban Gépész László –, hogy a világpiac nem veszi figyelembe a magyar kormány szándékait, a tavaly novemberi bevezetése után ez év elején elkezdett az üzemanyag ára emelkedni, és kiderült, hogy a benzinkutak bajba kerülnek, nem tudják megvenni a drágább üzemanyagot. Erre a kormány befagyasztotta a nagykereskedelmi árat is, szintén 480 forinton. Nulla forint árrést hagyott a kormány, azt várva, hogy a lépésének összes költségét és a megélhetésüket gazdálkodják ki a benzinkutak. Ez nem csak villany-, víz- és gázszámlát jelent, mert a biztosításoknak, a különböző hatósági előírásoknak, hitelesítéseknek is komoly költségei vannak. Fizessük a béreket, járulékokat, fizessük be az áfát, aki importál, az a jövedéki adót, a készletező szövetségi hozzájárulást. Úgy védekeztünk, hogy összeálltunk ebbe a szövetségbe, és megpróbáltuk meggyőzni a kormányt arról, hogy ez így nem fog működni."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.