Az egészségügyi államtitkár kérdőre vonta a kórházszövetséget, mert kiálltak a Rehabilitációs Intézet kirúgott főigazgatója mellett

  • narancs.hu
  • 2020. április 18.

Belpol

Horváth Ildikó rá akarja bírni a kórházszövetséget, valljon színt, elfogadhatónak tartja-e azt, ami történt, valamint mondja meg, mit tart elvárhatónak az intézményvezetőktől.

Szőnyeg szélére próbálja állítani Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a Magyar Kórházszövetséget, miután a testület elismeréssel nyilatkozott az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) napokban felmentett főigazgatójáról, Cserháti Péterrőlírja a Népszava egy a birtokába jutott levelezésre hivatkozva.

A kórházszövetség mások mellett szintén kiállt Cserháti Péter mellett, akit azért menesztett Kásler Miklós, mert nem teljesítette elég gyorsan az ágykiürítésekre vonatkozó központi utasítást.

A szövetség ezt követően levelet kapott Horváth Ildikó egészségügyi államtitkártól, amelyben, Cserháti múltját elismerve a kórházszövetség megnyilvánulását lényegében lázadásnak tekinti – írja a lap.

A Népszava birtokába került levelezés szerint az államtitkár arra szólította fel a szövetséget, hogy foglaljon állást: arra akarják-e buzdítani a többi kórház főigazgatóját is, hogy tagadják meg a miniszteri utasításokat. Valamint  Horváth Ildikó azt kérte, nyilatkozzanak arról is, hogy az életpálya korábbi szakaszaiban nyújtott teljesítmény annullálja-e a miniszteri utasítások végre nem hajtását.

Az államtitkárnak küldött válaszlevelében a Népszava információi szerint Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke nem határolódott el korábbi, honlapjukon olvasható állásfoglalásuktól. Szerinte Cserháti életútjának és eddigi teljesítményének elismerése nem értelmezhető úgy, hogy az bármilyen vonatkozásban is a miniszteri utasításokat gátolná, vagy arra hangolná a főigazgatókat.

Úgy tudni, a választ az államtitkár nem fogadta el, és megismételte kérését, miszerint várja a kórházszövetség nyilatkozatát: elfogadhatónak tartják-e azt, ami történt, és mit tartanak elvártnak, elfogadhatónak az intézményvezetőktől?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?