Az egészségügyi dolgozók szakmai szervezetei is beengednék az újságírókat a kórházakba

  • narancs.hu
  • 2021. április 2.

Belpol

A lapunk által is aláírt nyílt levél kapcsán mondták el, hogy a tudósítások következtében az emberek komolyabban vennék a járványügyi szabályokat.

Huszonnyolc magyarországi sajtóorgánum szerkesztősége intézett nyílt levelet a járvány elleni védekezés irányítóihoz a koronavírus-járványról történő hiteles tudósítás érdekében. A kezdeményezésben a Magyar Narancs is részt vesz

A levélre Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csak annyit reagált, hogy a "kórházban gyógyítani kell, nem kamerázni", Orbán Viktor pedig azt reagálta:

"Nem most van az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba és kamuvideókat forgassunk".

A nyílt levél kapcsán az Alfahír kereste meg az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakmai szervezeteket, megkérdezve hogyan látják a sajtó szerepét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. 

A MOK sajtóosztálya megkeresésükre kifejtette, hogy a MOK elnöksége messzemenőkig elkötelezett a transzparencia mellett.

"A járvánnyal kapcsolatos kérdésekben számtalan alkalommal kértük a kormányzatot ennek megvalósítására" - nyilatkozták.

"Hisszük, hogy a polgárok alapvető döntéseinek (oltás, korlátozó intézkedések fegyelmezett betartása) meghozatalát elősegítené, ha szembesülnének a valós helyzettel, azzal, amit az egészségügyi dolgozók nap mint nap átélnek"

- tették hozzá. Mindemellett hangsúlyozták azt is, hogy ellenzik a tájékoztatás mindennemű politikai felhasználását, vonatkozik ez mind a politikusokra, mind pedig a sajtó képviselőire. 

A lap megkeresésére Dr. Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke is kifejtette: "Nagyon fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, és objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban".

Dr. Tóth Judit Mária elmondta:

„Nem gondoljuk, hogy ezzel akadályoznák az a kórházban zajló munkát, sőt, azzal, ha a tudósítások következtében az emberek komolyabban vennék a járványügyi szabályokat, csak segítenék az egészségügyi dolgozókat abban, hogy csökkenjen rajtuk a jelenlegi nyomás. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a járványnak minél hamarabb vége legyen.”

Neked ajánljuk