Az egészségügyi szakdolgozók negyede készül pályaelhagyásra

  • narancs.hu
  • 2020. október 16.

Belpol

Az egészségügyi törvény hatása.

Az október 6-én megszavazott törvény és béremelés megosztotta az egészségügyben dolgozókat, ugyanis az hatalmasra növeli az ápolók és az orvosok közötti – eddig is jelentős – bérkülönbséget. Egy 30 ezres körben elvégzett felmérés szerint a szakdolgozók fele a törvény miatt kihátrálna az állami egészségügyből, ijesztően sokan teljesen elhagynák a pályát - írja a 24.hu.

Az említett online kérdőívet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája készíttette, a szervezet elnöke szerint pedig "brutálisak a számok", amelyeket a felmérés mutat. Arra voltak kíváncsiak, hogy a dolgozók hogyan értékelik a megszavazott törvényt.

Ahogy írják, 30 ezer válaszoló közül több mint 15 ezren tervezik valamilyen formában elhagyni a közellátást:

Legnagyobb számban, 8758-an azok vannak, akik úgy gondolják, pályát módosítanak,
3071-en inkább a magánegészségügyet választanák,
2917-en pedig külföldi munkában gondolkodnak.

A MESZK elnöke elmondta, nem lepték meg az adatok, Balogh Zoltánt nem lepték meg az adatok, számos helyről jelezték már neki, hogy már most érzékelhető a mozgolódás a törvény hatására: a szakdolgozók egy része elkezdte keresni az egészségügyi rendszeren kívüli lehetőségeket.

Egészségügyi szakdolgozói kamara: ne csak az orvosok bérét emeljék!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő és nagyságrendű bérrendezést tart szükségesnek a szakdolgozók körében is. A MESZK honlapján megjelentett dokumentumban azt írták, a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáikra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot.

Figyelmébe ajánljuk