"Az egységes ellenzék a kormányváltáskor kiszabadítja a magyar kultúrát a fideszes fogságból"

  • narancs.hu
  • 2022. január 13.

Belpol

Béremelést, új nemzeti könyvtárat, függetlenséget és szakmaiságot ígér többek között a kultúra területén az ellenzék.

A NER az elmúlt 11 évben a kultúrharc meghirdetésével megszállta a kultúra területét, és úgy hoztak döntéseket, hogy azokról nem volt szakmai és társadalmi konszenzusígy kezdte Gréczy Zsolt az ellenzéki pártok közös tájékoztatóját. A DK politikusa arról beszélt, hogy "az új kormány kultúrpolitikáját szakmai szempontok mentén a tehetségre és a szakmai minőségre összpontosítva szervezi majd át a mostani átláthatatlan és lojalitásra épülő rendszert az érintett szakmai szervezetek, alkotók, művészek, szakértők bevonásával."

A jobbikos Brenner Koloman azt javasolta, hogy önálló kulturális minisztérium jöjjön létre, és

azt a pénz, amit Demeter Szilárd fideszes "kultúrpápa" kapott, vissza fog szállni a magyar polgárok közösségére, tehát az a vagyon a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz.

Az új kormány vissza fogja állítani terveik szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, és aa Magyar Művelődési Intézetetés a Képzőművészeti Lektorátust. Emellett felülvizsgálja majd a Magyar Művészeti Akadémia státuszát is.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa független és újjászervezett Nemzeti Kulturális Alapot ígért, illetve minimálisan 30 százalékos béremelést azoknak a szakembereknek, akik a kistelepüléseken önkormányzati intézményekben dolgoznak.

Az elmúlt évtizedekben annak a kísérletnek lehettünk a szemtanúi, hogy a hatalom, a politika megpróbálta az egyik legfontosabb területet, a kultúrát elfoglalni.

 

A kultúrának nem szabad semmiféle politikai célt szolgálnia, hiszen a kultúra akkor jó, ha szabad. Az Egységben Magyarország pártjainak az a legfontosabb állítása és vállalása, hogy garantálják a művészet, az alkotás, a kultúra szabadságát" –jelentette ki Hiller István. A szocialista politikus szerint "a politika feladata nem az, hogy megmondja, ki a jó rendező, a politikának nem az a dolga, hogy eldöntse, ki játssza Rómeót vagy Júliát, ki énekel vagy zenél jól, vagy alkot szépet. A politikának ezzel szemben lehetőséget, terepet, keretet kell teremtenie, lehetővé kell tennie a finanszírozás lehetőségeit, a színvonalat."

(Facebook/Márki-Zay Péter)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk