"Az egységes ellenzék a kormányváltáskor kiszabadítja a magyar kultúrát a fideszes fogságból"

  • narancs.hu
  • 2022. január 13.

Belpol

Béremelést, új nemzeti könyvtárat, függetlenséget és szakmaiságot ígér többek között a kultúra területén az ellenzék.

A NER az elmúlt 11 évben a kultúrharc meghirdetésével megszállta a kultúra területét, és úgy hoztak döntéseket, hogy azokról nem volt szakmai és társadalmi konszenzusígy kezdte Gréczy Zsolt az ellenzéki pártok közös tájékoztatóját. A DK politikusa arról beszélt, hogy "az új kormány kultúrpolitikáját szakmai szempontok mentén a tehetségre és a szakmai minőségre összpontosítva szervezi majd át a mostani átláthatatlan és lojalitásra épülő rendszert az érintett szakmai szervezetek, alkotók, művészek, szakértők bevonásával."

A jobbikos Brenner Koloman azt javasolta, hogy önálló kulturális minisztérium jöjjön létre, és

azt a pénz, amit Demeter Szilárd fideszes "kultúrpápa" kapott, vissza fog szállni a magyar polgárok közösségére, tehát az a vagyon a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz.

Az új kormány vissza fogja állítani terveik szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, és aa Magyar Művelődési Intézetetés a Képzőművészeti Lektorátust. Emellett felülvizsgálja majd a Magyar Művészeti Akadémia státuszát is.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa független és újjászervezett Nemzeti Kulturális Alapot ígért, illetve minimálisan 30 százalékos béremelést azoknak a szakembereknek, akik a kistelepüléseken önkormányzati intézményekben dolgoznak.

Az elmúlt évtizedekben annak a kísérletnek lehettünk a szemtanúi, hogy a hatalom, a politika megpróbálta az egyik legfontosabb területet, a kultúrát elfoglalni.

 

A kultúrának nem szabad semmiféle politikai célt szolgálnia, hiszen a kultúra akkor jó, ha szabad. Az Egységben Magyarország pártjainak az a legfontosabb állítása és vállalása, hogy garantálják a művészet, az alkotás, a kultúra szabadságát" –jelentette ki Hiller István. A szocialista politikus szerint "a politika feladata nem az, hogy megmondja, ki a jó rendező, a politikának nem az a dolga, hogy eldöntse, ki játssza Rómeót vagy Júliát, ki énekel vagy zenél jól, vagy alkot szépet. A politikának ezzel szemben lehetőséget, terepet, keretet kell teremtenie, lehetővé kell tennie a finanszírozás lehetőségeit, a színvonalat."

(Facebook/Márki-Zay Péter)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!