Újra a kormányhoz fordulnak az önkormányzatok az ipa-elvonás miatt

  • narancs.hu
  • 2022. január 13.

Belpol

Számos egyéb bevétel kiesése is sújtja a városokat.

Elnökségi ülést tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), az agglomerációs települések összefogásáról beszéltek - írja a Magyar Hang. Márki-Zay Péter történelmi egységnek nevezte, hogy fideszes és ellenzéki politikusok együtt sürgettek bizonyos változtatásokat, például azt, hogy az iparűzési adót száz százalékban kompenzálják, ha már az árakat befagyasztották

Gödöllő polgármestere, Gémesi György ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nemcsak az ipa megfelezéséről, de más bevételek kieséséről is szó van. Miközben az árak, a bérek, illetve a dologi költségek növekednek, a szociális otthonokban a térítési költséget nem lehet emelni.

A MÖSZ ezért ismét Pintér Sándorhoz fordul, kérve az önkormányzati nemzeti tanács azonnali összehívását.

A sajtótájékoztatón Csőzik László, Érd polgármestere arról beszélt, hogy 2015 óta jelentősen megugrott az agglomerációban élők száma, gondoskodni kell viszont a különböző intézményekről, iskolákról, óvodákról, illetve amíg a helyi bevételek ennyire alacsonyak, a helyzet kezelhetetlen. Véleménye szerint változtatni kell az építési szabályokon is, hiszen a változásból egyedül a társasházépítők profitáltak.

Az ülésen Karácsony Gergely is részt vett; véleménye szerint az összefogás a közösségi közlekedés regionális újratervezése mellett az építési szabályozás, illetve a közszolgáltatások átgondolásával is járhat. 

Novemberben jelentette be a kormány, hogy 2022-ben is csak a helyi iparűzési adó felével kalkulálhatnak az önkormányzatok. Gémesi György decemberben lapunknak is beszélt arról, milyen negatív következményei lehetnek a döntésnek. 

Kedves Olvasónk! 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért! 

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. 

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. 

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!