Újra a kormányhoz fordulnak az önkormányzatok az ipa-elvonás miatt

  • narancs.hu
  • 2022. január 13.

Belpol

Számos egyéb bevétel kiesése is sújtja a városokat.

Elnökségi ülést tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), az agglomerációs települések összefogásáról beszéltek - írja a Magyar Hang. Márki-Zay Péter történelmi egységnek nevezte, hogy fideszes és ellenzéki politikusok együtt sürgettek bizonyos változtatásokat, például azt, hogy az iparűzési adót száz százalékban kompenzálják, ha már az árakat befagyasztották

Gödöllő polgármestere, Gémesi György ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nemcsak az ipa megfelezéséről, de más bevételek kieséséről is szó van. Miközben az árak, a bérek, illetve a dologi költségek növekednek, a szociális otthonokban a térítési költséget nem lehet emelni.

A MÖSZ ezért ismét Pintér Sándorhoz fordul, kérve az önkormányzati nemzeti tanács azonnali összehívását.

A sajtótájékoztatón Csőzik László, Érd polgármestere arról beszélt, hogy 2015 óta jelentősen megugrott az agglomerációban élők száma, gondoskodni kell viszont a különböző intézményekről, iskolákról, óvodákról, illetve amíg a helyi bevételek ennyire alacsonyak, a helyzet kezelhetetlen. Véleménye szerint változtatni kell az építési szabályokon is, hiszen a változásból egyedül a társasházépítők profitáltak.

Az ülésen Karácsony Gergely is részt vett; véleménye szerint az összefogás a közösségi közlekedés regionális újratervezése mellett az építési szabályozás, illetve a közszolgáltatások átgondolásával is járhat. 

Novemberben jelentette be a kormány, hogy 2022-ben is csak a helyi iparűzési adó felével kalkulálhatnak az önkormányzatok. Gémesi György decemberben lapunknak is beszélt arról, milyen negatív következményei lehetnek a döntésnek. 

Kedves Olvasónk! 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért! 

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. 

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. 

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk