Az ellenzéki pártok közös közleményben utasítják vissza Hadházy Ákos kijelentéseit

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Belpol

Szerintük a rendelkezésre álló információk alapján nem állják meg a helyüket azok az állítások, amiket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán.

"Természetesnek tartjuk, hogy egy sokszínű ellenzék köreiben akadnak viták, nézeteltérések, félreértések. Különösen igaz ez most, amikor hitet tettünk egy közös program, egy közös ajánlat mellett abból a célból, hogy leváltásuk az embertelenség és az aljasság semmitől sem visszariadó kormányát. Ugyanakkor elengedhetetlenül fontos az is, hogy az amúgy is feszültséggel túlterhelt közéletet ne mérgezzék félinformációkból, tájékozatlanságból, tévedésből fakadó burkolt gyanúsítgatások, amelyek igazságtartalmát nincs módunk vizsgálni" - áll abban a közleményben, amit kedden délután egyszerre adtak ki az ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és Párbeszéd), Hadházy Ákos szavaira reagálva.

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk, Hadházy Ákos röviddel a borsodi időközi választás hivatalos eredménye után Facebookon értékelte a kialakult helyzetet. Többek között arról írt, hogy az ellenzéki összefogás továbbra is számos szervezeti problémával küzd, nincs 106 körzetre elég jó jelöltjük, amire ékes bizonyíték Bíró László személye is, akit nemcsak antiszemita megnyilvánulása miatt kritizált, de korrupciógyanús pályázati ügylettel is kapcsolatba hozta. Hadházy elmondása szerint tudomása volt a csalásról, amelyről azonban nyilvánosan nem beszélt, csak a pártelnököt tájékoztatta.

Mint írja: „Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét. A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom. A „szociális szövetkezetezés” 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására. Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.”

false

 

Fotó: MTI

 

Kedden az ellenzéki pártok úgy nyilatkoztak: a rendelkezésre álló információk alapján nem állják meg a helyüket azok az állítások, amelyeket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán.

"Hadházy Ákosnak maga Bíró László ajánlotta fel - Szabó Gábornak, a Jobbik kampányfőnökének teljes egyetértésével és támogatásával -, hogy otthonában betekintést nyerhet minden olyan iratba és dokumentumba, amelybe óhajt, és kérdéseket is föltehet neki. Miután a húszperces, kampányhajrában beiktatott látogatás megtörtént, Hadházy Ákos megnyugodva távozott Bíró László otthonából. Ami ezek után történt, arra nehéz magyarázatot találni - kiváltképpen azért, mert a pártvezetők közül senkit sem keresett meg -, mindenesetre Hadházy Ákos médiában tett, több helyen egymásnak is ellentmondó kijelentéseit visszautasítjuk" - írják.

A közleményt végül azzal zárják:

"Hisszük, hogy Hadházy Ákos továbbra is politikai közösségünk tagja, és hisszük, hogy közös munkánk eredményeként 2022-ben leváltjuk az Orbán-kormányt."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?