Az ellenzéki képviselők esküjét kényelmi okokból halasztották el

  • narancs. hu
  • 2018. június 4.

Belpol

Kényelmi okokból nem ült össze a mentelmi bizottság, így két ellenzéki képviselő nem tehette le az esküjét.
Hiába szerepelt a hétfői parlamenti ülés napirendjén két új ellenzéki képviselő eskütétele, az ünnepélyes aktus végül elmaradt – számol be róla az Index.  A mentelmi bizottságot ugyanis nem hívták össze, így Hohn Krisztina LMP-s és Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője nem tehette le az esküt a parlament plenáris ülésén.
Hohn Krisztina Gémesi György helyére kerül a parlamentbe, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergely mandátumát kapta meg.
A házszabály szerint a megüresedett mandátumot megszerző képviselő választási iratait a mentelmi bizottságnak kell megvizsgálni az eskütétel előtt. A vizsgálat eredményéről a bizottság előadója az Országgyűlés legközelebbi ülésén tesz jelentést. Csakhogy a mentelmi bizottság nem ült össze délelőtt, így nem is tudta átnézni az iratokat. Szél Bernadett LMP már az ülés alatt rákérdezett erre Kövér Lászlónál, de a házelnök hárított.
A Párbeszéd délután azt közölte: "A mentelmi bizottság ma délelőtt – a nem hivatalos tájékoztatás szerint – kényelmi okokból nem ült össze, így nem tudta igazolni a Párbeszéd képviselőjének mandátumát. A vidéki tagok állítólag nem tudtak volna délután 2 óra előtt felutazni, hogy kiadják Kocsis-Cake Olivio hivatalos igazolását."

Figyelmébe ajánljuk