Az Európai Bizottság is elítéli a magyar hajléktalan-törvényt

  • narancs.hu
  • 2019. március 27.

Belpol

Több uniós forrás is rendelkezésre áll a hajléktalan emberek helyzetének javítására.

Az MSZP-s Ujhelyi István még tavaly tett fel kérdéseket az Európai Bizottságnak a magyar hajléktalantörvényről.

Az új jogszabály kimondja, hogy illegális életvitelszerűen közterületen tartózkodni, és aki nem tesz eleget e követelménynek, azt bíróság elé állíthatják, illetve esetlegesen szabadságvesztéssel büntethetik, elkobozva vagy megsemmisítve személyes tárgyait, beleértve a családi fényképeket is. A törvény hatályba lépése után a rendőrség több hajléktalant is büntetőeljárás alá vont, és büntetést szabott ki rájuk.

Az EP-képviselő azért fordult a bizottsághoz, hogy megtudja:

  • A többi tagállamban is van-e hatályban hasonló jogszabály?
  • Vannak-e olyan uniós alapok, amelyek a hajléktalanokat hivatottak segíteni a munkaerőpiacra való visszatérésben, vagy megfelelő lakhatási körülmények biztosításában?
  • Mi a Bizottság hivatalos álláspontja erről az új magyar jogszabályról?
  • Összhangban áll-e a Szerződések alapját képező európai értékekkel, amelyek őrzése és érvényesítése a Bizottság feladata?

Marianne Thyssen az Európai Bizottság nevében ma megküldött válaszából kiderül, hogy a Bizottság osztja Ujhelyi aggodalmait a hajléktalanokkal szembeni bánásmód tekintetében.

Míg a Bizottság egyfelől elismeri, hogy a hajléktalanság és a lakhatásból való kirekesztettség elleni küzdelem elsősorban a tagállamok felelőssége, ugyanakkor felemlegetik a levélben, hogy a tagállamok együttesen hirdették meg a szociális jogok európai pillérét, és ezáltal kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfelelő elszállásolást és szolgáltatásokat biztosítanak a hajléktalanok számára társadalmi befogadásuk elősegítése érdekében.

Még uniós támogatás is rendelkezésre áll

Az Európai Bizottság szerint több uniós pénzügyi eszköz is rendelkezésre áll a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek munkaerőpiacra történő visszailleszkedését és a megfelelő, megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést elősegítő fellépések és projektek finanszírozására. Ilyen eszközök például az európai strukturális és beruházási alapok (különösen az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap), a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap.

"Megemlítendő továbbá a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap, amely anyagi segítséget és támogatási szolgáltatásokat is nyújt” - fogalmazott Marianne Thyssen.

Figyelmébe ajánljuk