Az innovációs minisztérium államtitkára szerint Magyarország jól sáfárkodik az uniós forrásokkal

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 4.

Belpol

Schanda Tamás szerint az EU vezetésének hatalmas hibája, hogy hagyta Nagy-Britanniát kilépni az unióból, a bevándorlókat ugyanakkor beengedte Európába.

Magyarország jól sáfárkodik az uniós forrásokkal: a jelenlegi költségvetési ciklus mintegy 9000 milliárd forintos keretösszegének egészét odaítélték már a pályázóknak, a következő ciklus költségvetési átalakítását, a források tervezett átcsoportosítását azonban elfogadhatatlannak tartja - mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára keddi fórumán Esztergomban.

Schanda Tamás beszámolt arról is, hogy a megítélt támogatások 61 százalékát már ki is fizették a nyerteseknek, és emlékeztetett rá, hogy az előző költségvetési ciklus hasonló időszakában a balliberális kormány mindössze 18 százalékos aránynál tartott.

Az Európai Bizottság költségvetési tervezete a kohéziós források mintegy 10 százalékos csökkentését tartalmazza, azon belül Magyarországnak és néhány további, szabálykövető országnak 24 százalékkal jutna kevesebb erre a célra - ismertette az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. Az EU vezetésének hatalmas hibája szerinte, hogy hagyta Nagy-Britanniát kilépni az unióból, a bevándorlókat ugyanakkor beengedte Európába. (Mintha már hallottuk volna  ezt valahol...)

Orbán okoskodása szerint a Brexitről is a migránsok tehetnek

A britek távozását többek között anyagi veszteségként értékelte. Mert így a következő években Magyarországnak kevesebb pénz jut majd az Európai Unió költségvetéséből. Jóváhagyták az Európai Unió vezetői a Brexit megállapodást. Orbán Viktor meg nagy hirtelen megfejtette, a britek távozásának okát. A magyar miniszterelnök szerint felelősség terheli az Európai Unió vezetőit, mert a Brexit bekövetkezett.

Az EB az előbbivel indokolja a kohéziós és az agrár alapok jelentős csökkentését, a megtakarított pénzből pedig a migránsok integrálására, és saját bürokráciájának 7 százalékos emelésére kíván költeni, ami Magyarország számára elfogadhatatlan - mondta.

Schanda Tamás szerint ugyanakkor az nem jelentene gondot, ha a következő uniós költségvetésről a jövő évi európai parlamenti választásokon győztes képviselők döntenének, hiszen a szavai szerint a mostaninál frissebb, és a kontinens számára előremutatóbb politikai erők előretörése várható.

Figyelmébe ajánljuk