Pénteken születhet döntés a Nagy Imre-emlékmű áthelyezéséről

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 4.

Belpol

Az előterjesztés szerint a Jászai Mari téren álló medence helyére kerülne az alkotás.

Pénteken hozhat döntést a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-emlékmű esetleges áthelyezéséről a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) - közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén a Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője.

Wachsler Tamás a SIP jelenleg zajló és tervezett projektjeiről beszámolva többek között elmondta: már szerkezetkész a Kossuth tér 6-8. szám alatt Hültl Dezső eredeti homlokzati tervei szerint épülő Szabad György Irodaház, amely 2019 júniusára készül el. Elmondása szerint a SIP keretében végrehajtják a Vértanúk tere teljes rekonstrukcióját is, a tér ennek eredményeként autómentessé válik majd. Wachsler Tamás a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) tagjaként emlékeztetett arra, hogy a Kossuth tér kiemelt nemzeti emlékhely státust élvez, amelynek védelme a KNEB és az Országgyűlés Hivatalának feladata.

Gréczy Zsolt (DK) arról érdeklődött, mi lesz a sorsa Nagy Imre Vértanúk terén álló szobrának, hiszen értékelése szerint nemzeti konszenzus van abban, hogy az emlékműnek helye van a Kossuth tér mellett.

A Jászai Mari térre költöztetnék Nagy Imre szobrát

A Nagy Imre Társaság szerint azonban pont jó helyen áll ott, ahol van. A Nagy Imre Társaság közössége és a Nagy Imre Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a budapesti Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor áthelyezése a döntéshozatalban illetékes személyek nyilatkozatai szerint is a megvalósítás küszöbén áll.

Szabó Szabolcs (független) támogathatónak tartotta a SIP épületfelújítási projektjeit, ám szintén kételyeit fejezte ki a Nagy Imre-emlékmű áthelyezésének szükségességével kapcsolatban, hiszen a helyére visszaállítani tervezett Nemzeti Vértanúk emlékműve 1945 előtt alig tíz évet állt ott. Fontos lenne továbbá a vörös- és a fehérterror áldozatairól együtt megemlékezni - hangsúlyozta.

L. Simon László (Fidesz) a SIP-et az egyik legkiemelkedőbb, legátgondoltabb hazai műemlék-rekonstrukciós programnak nevezte. Mára egyértelművé vált, hogy a korábbi örökségvédelmi dogmákat meghaladta az idő: ahol ez indokolt, ott vissza kell építeni bizonyos épületeket, míg máshol a kortárs építészetre van szükség - fogalmazott. Mint kiemelte, a Nagy Imre-szobornak méltó helyet kell találni a városban, de ez nem mond ellent annak, hogy visszaállítsák a Nemzeti Vértanúk emlékművét. Hangsúlyozta: az AM tetőzetének állapota teljesen méltatlan a térhez, érdeklődött azonban azzal kapcsolatban, hogy a SIP melyik állapothoz nyúl majd vissza a tetőrekonstrukció során.

Wachsler Tamás válaszában közölte, hogy a Nagy Imre-emlékmű áthelyezéséről a NEB pénteki ülésén születhet döntés, hozzátéve: előterjesztése szerint a Jászai Mari téren álló medence helyére kerülne az alkotás. Mint elmondta, az Agrárminisztérium rekonstrukciója során tömegében az 1887-es állapotot készülnek visszaállítani, két jól szervesült, későbbi elem megtartásával.

Figyelmébe ajánljuk