Az LMP nagy nehezen, de kifizette az izraeli kampánygurut, Ron Werbert
Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet

Az LMP nagy nehezen, de kifizette az izraeli kampánygurut, Ron Werbert

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2019.11.19 13:46

Belpol

Peren kívüli megegyezéssel zárult az LMP és az izraeli tanácsadó pere.

Tanuk meghallgatásával folytatódott volna kedd délelőtt az per, melyet Ron Werber tanácsadó cége indított az LMP ellen.

Ahogy arról a Magyar Narancs beszámolt, az izraeli kampányguru az országgyűlési választások előtt mindössze egy hónappal, viharos körülmények között távozott a kampánycsapat éléről. Werber azért perelte be a pártot, mert szerinte az LMP megszegte a vele kötött szerződést, és több mint 11 millió forinttal is tartoztak neki.

A múlt héten kelt megállapodás tartalma titkos, de az kiderült, hogy az LMP végül kifizette a Ron Werber által követelt összeget. Mivel mind az LMP, mind Werber elfogadta a megállapodást, a bíróság megszüntette az eljárást, mely jogerőre is emelkedett.

Immunhiányos tünetek

Hónapokkal a választások után sem csitulnak a kedélyek az ökopártban. Volt verekedés és kocsmai anyázás, fegyelmi eljárások és kilépések zajlanak, s az ex-kampánytanácsadó ki nem fizetett szerződése is komoly vihart kavart. Mi vezetett idáig, és mi állhat annak a híresztelésnek a hátterében, hogy a Fidesz az LMP-be is betette a lábát?

A kifizetett összeg pontos értékét nem ismerjük. Az eredeti követelés szerint az LMP félévnyi tiszteletdíjat, azaz 18 ezer eurót nem fizetett ki Werbernek, amire rájött még – szintén a szerződésben vállalt 16 ezer eurónyi költségtérítés. Ez összesen mintegy 11 millió forint, a végösszeg azonban ennél magasabb is lehet, hiszen a Werbert a választási eredmények függvényében bizonyos sikerdíj is megilletné – ennek mértékét azonban nem ismerjük.

A Werber ügyvédje által az LMP-nek írt felszólítás azt is állította, hogy a párt többszörös szerződésszegést követett el,

„kulcsfontosságú kampányeseményeket téve középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá“.

A választások előtt egy hónappal kelt levél szerint ezzel ellehetlenítették a Werberrel való együttműködést, ráadásul

„jelentősen csökkentik, de mindenképp veszélyeztetik a választási eredmények sikerét”.

Azt, hogy a megállapodásban az LMP elismeri-e a szerződésszegést, nem tudjuk.

Emlékezetes, hogy a választások után a Magyar Narancs birtokába került egy felvétel, amelyből kiderült, Ungár Péter tisztában volt azzal, hogy nem írhatta volna alá a szerződést, sőt állítása szerint direkt járt el így, hogy ne kelljen kifizetni a tanácsadót.

„Én ezt azért írtam úgy alá, hogy erre semmilyen jogom nem volt, hogy semmilyen módon ne legyen ez jogilag kötelező érvényű ránk nézve azt követően. Valószínűleg ez még a bírósági perben nagyon jól fog nekünk jönni.”

A mostani peren kívüli megállapodás mindenesetre arra utal, hogy az LMP-ben elszámíthatták magukat, hiszen vállalva az egyezséget nem várták meg a per végét, azt, hogy kiderüljön, a bÍróság kinek ad igazat.

Neked ajánljuk