Most akkor rászervezett Hadházy akciójára a jobbra húzó LMP, vagy csak segíteni akar?

  • Gera Márton
  • 2018. október 9.

Belpol

Igaz, a Hadházy-féle kezdeményezéshez is gyűjtik az aláírásokat.

Hirtelen slágertéma lett Magyarországon az Európai Ügyészség. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a formálódó uniós szervvel kapcsoltban két aláírásgyűjtés is zajlik.

Hadházy Ákos volt LMP-s képviselő szeptember vége óta gyűjti az aláírásokat, illetve elindult egy európai polgári kezdeményezés is. Utóbbi az LMP-hez köthető: a párt a múlt héten jelentette be, hogy beleáll a témába, aláírásgyűjtéssel áll ki az ügyészség mellett. Akárcsak a párt egykori társelnöke.

false

 

Fotó: MTI

 

A bejelentés felbolygatta a közbeszédet: olybá tűnt, az LMP szándékosan rászervez Hadházy aláírásgyűjtésére, mintha azt akarnák ellehetetleníteni.

A Fidesz kottájából?

A Lehet Más a Politika háza táján az utóbbi hónapokban botrány botrány követett. Az etikai bizottságuk egy sor olyan politikust elmarasztalt, akik az áprilisi választást megelőzően támogatták az ellenzéki együttműködést és visszaléptek más baloldali jelöltek javára, hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét vagy kétharmadát. Kiszivárgott az is, hogy a kampányfőnökük beszélt a kormánybiztos Schmidt Máriával telefonon, akik figyelmeztette az LMP-t, ha visszalépnek, előfordulhat, hogy nem jutnak be a parlamentbe, így nem kap mandátumot az ellenzéki pártban politizáló fia, Ungár Péter sem (végül bejutott – a szerk.).

Végül a belső harcok kilépésekhez vezettek, mára mindkét korábbi társelnökük, a baloldali koordinációt támogató Szél Bernadett és Hadházy Ákos is távozott a pártból. Mindezek fényében jó ideje tartja magát a közbeszédben az a vélekedés, hogy a LMP a Fidesz szatellitpártja lett, „őfelsége ellenzéke”. Ezt persze cáfolni igyekszik az új elnök, aki szerint csak arról van szó, hogy a Fideszről lemorzsolódott szavazókat akarják megszólítani, és a jobbra fordulás nem a kormánypárttal való együttműködést, hanem a Jobbikkal való összefogást jelentené.

Persze a párt vezetése tagadja, hogy Hadházy vitorlájából fognák ki a szelet. Keresztes László Lóránt, a párt elnöke a Facebookon azzal védekezett, hogy ők Hadházy kezdeményezését is támogatják, azaz a pultjaiknál majd a polgári kezdeményezést és a volt társelnökük ívét is alá lehet írni.

Az LMP rászervez egy saját aláírásgyűjtő akciót Hadházyéra az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért

Á, dehogy Hadházy ellen... Egy év alatt egymillió aláírást gyűjtenének legalább 7 uniós tagországból. Hadházy Ákos kezdeményezte az aláírásgyűjtési akciót az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, amivel arra akarná rábírni a kormányt, hogy az eddigi ellenállását feladva léptesse be Magyarországot. Az EU 28 tagállamából eddig 22 már csatlakozott az Európai Ügyészséghez.

A tyúk vagy a tojás?

Bár elsőre úgy tűnt, az európai polgári kezdeményezést az LMP kezdte, ez nem egészen így van. Azt Karácsony Zoltán indította, akinek a neve onnan lehet ismerős, hogy a 2016-os pedagógusmozgalomból ismert iskolaigazgatóval, Pukli Istvánnal alapított pártot Polgári Világ néven. Pukli azóta kilépett a pártból, és bár az nem indult az áprilisi választáson, ráadásul életjeleket sem nagyon ad magáról, viszont a szervezet még mindig létezik.

Az LMP tehát az ő kezdeményezésükhöz csatlakozott, igaz, ezt nem éppen így kommunikálták. A párt honlapján ez volt olvasható: „Írd alá te is a Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést! európai polgári kezdeményezést, amely szigorúbb szankciókat és fokozott ellenőrzéseket vezetne be az Európai Ügyészséghez nem csatlakozó EU-s tagállamokban.” Keresztes László Lóránt azonban később helyesbített, és az Azonnali.hu-nak azt mondta, ők soha nem állították, hogy ez az ő kezdeményezésük lenne.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Narancs.hu úgy tudja, az LMP-n belül is dilemma volt, hogy csatlakozzanak-e a pártból kilépett, annak jelenlegi irányát bíráló volt társelnök kezdeményezéséhez. Végül így hidalták át a problémát.

Az ugyanakkor nem világos, hogy mit lehet elérni a polgári kezdeményezéssel: ez ugyanis nem a magyar kormányt, hanem az Európai Bizottságot szólítja fel arra, hogy keményebben lépjen fel azokkal a tagállamokkal szemben, akik nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez. Ha összejön az egymillió aláírás az EU-s országokból, a kezdeményezés a Bizottság elé kerül. A testületet viszont a felszólítás semmire nem kötelezi.

Hadházy kezdeményezése ezzel szemben rá akarja kényszeríteni a népakarat által az Orbán-kormányt, csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Tegyük hozzá, még ha össze is jön az egymillió szignó, ez sem kötelezné Orbánékat a csatlakozásra.

Hadházy a Narancs.hu-nak azt mondta, majd csak a következő napokban derül ki, az LMP valóban  gyűjti-e az aláírásokat. A független országgyűlési képviselő örül annak, ha az LMP is segít, ugyanakkor szerinte a másik kezdeményezés nyitott kapukat dönget: „Az Európai Bizottság amúgy is fokozottan fog figyelni azokra a tagállamokra, melyek nem csatlakoznak a közös ügyészséghez, ez független az európai polgári kezdeményezéstől. Ennek is lehet értelme, de sokat nem igazán hoz.”

Hadházy azt mondta, jól haladnak a gyűjtéssel, 12 nap alatt 40 ezer aláírás gyűlt össze. Karácsonyig szeretnék összeszedni az egymillió aláírás jelentős részét, de a gyűjtést a jövő tavaszi EP-választásig tervezik folytatni.

Figyelmébe ajánljuk