Újabb konferenciát halasztanak el az MTA-ban politikai okokból
Képünk illusztráció

Újabb konferenciát halasztanak el az MTA-ban politikai okokból

  • narancs.hu
  • 2018. október 9.

Belpol

Most egy Marx-emlékülést ítéltek kockázatosnak.

Hónapokkal ezelőtt felvetődött egy Marx-emlékülés ötlete az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán. El is kezdték szervezni, ám a legutóbbi osztályülésen úgy döntöttek, elhalasztják, írja a hvg.hu.

Az emlékülés novemberben lett volna, ám „feszültségek és áthallások“ miatt elhalasztották azt, ám nem tudni mikorra. Az ülésen érdemi vita nem volt a kérdésről, szinte egyhangúlag szavazták meg a halasztást, írja a lap.

A cikk idéz több olyan akadémikust, aki helytelenítette a döntést. Egyikük szerint szerencsétlen a döntés, és attól, hogy valami egy emlékülés, még nem jelenti azt, hogy ott dicsőítenék Marxot. "A tudományos rendezvények tudományos tartalommal és mondanivalóval bírnak, nem közvetlenül van politikai jelentésük, jelentőségük" – fűzte hozzá egy másik, aki szerint "a tudomány szempontjai a politikai és társadalmi áthallásoknál fontosabbak".

Volt aki azt mondta, „iszonyatosan rossz üzenete van az Akadémia szempontjából, azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni“.

Október elején már öncenzúrába kezdett az MTA, ekkor két előadást tiltottak leA nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján című előadást a „társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt“, A közösségi média jogi oldala címűt pedig „annak politikai vonatkozásai miatt” nem engedélyezték.

Figyelmébe ajánljuk