Az MNB felszámolója a Buda-Cash munkatársait dolgoztatja

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2015. április 25.

Belpol

Az MNB felszámolója más cégek alkalmazottjaival végezteti el a saját munkáját, ezzel nem csak a munkajogi törvényt szegheti meg, de banktitkot és személyiségi jogot is sérthet.

A Buda-Cash felügyeletét április eleje óta irányító Réti László megbízatása után nem habozott, nyomban munkára fogta a brókerház alkalmazottjait: borítékolniuk kell.

A korábban munkavégzés alól felmentett dolgozóknak (a felszámolás megindításakor a Buda-Cash dolgozóit felmentették a munkavégzés alól, kivéve azt a néhányat, akik segítették a felügyelet munkáját), most be kell járniuk a brókerház Ménesi úti irodájába, és nyomtatnak, címeznek, borítékolnak. Az MNB tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a felügyelete alatt álló cégek munkavállalóival borítékoltatja és postáztatja az ügyfélértesítőket és bankszámlakivonatokat. Úgy tudjuk, az utóbbi hetekben a Credit Service Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ügyfélértesítőit kellett borítékolni, valószínűleg azért, hogy a felszámoló tartani tudja a törvényben előírt határidőket. A Credit Service ügyfeleinek személyes és banki adatai így olyanok kezén is átmennek, akik nem jogosultak azok kezelésére, hiszen egy harmadik cég alkalmazottjai. Ehhez képest már csak apróság, hogy a postázáshoz a Buda-Cash eszközeit és infrastruktúráját használja az MNB felszámolócége, melynek takarékoskodnia kellene a rá bízott vagyonnal.

A harmadik

A Narancs információi szerint nem csak a Buda-Cash dolgozóit fogták munkára, van olyan vidéki – szintén felszámolás alatt álló – cég munkatársa, aki 140 kilométert utazik Budára borítékolni, és ugyanennyit vissza a nap végén. Ráadásul beosztásra való tekintet nélkül mindenkinek be kell menni, mert teljesen véletlenszerű az, hogy kit hívnak be az adott napra. Úgy értesültünk, a felszámoló nem hagyott sok választást a brókercég munkavállalóinak, gyakorlatilag a végkielégítés feltételéül szabta a borítékolást.

Felmondani senki nem mer, ráadásul a Buda-Cash dolgozói március óta nem kapnak fizetést sem. Arról, hogy mikorra számíthatnak a fizetésükre a dolgozók, senki nem tájékoztatta őket, pedig úgy tudjuk, a brókerház dolgozói között vannak gyerekeiket egyedül nevelő szülők is, másoknak pedig a hitelüket kellene törleszteni a fizetésből.

A borítékolás magyarázat lehet arra is, miért nem halad a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítása, ők ugyanis a mai napig nem kaptak részletes elszámolást a felszámolótól. Réti László amúgy már a harmadik felügyeleti biztos, aki a Buda-Cash felszámolását irányítja. Az először kinevezett Jendrolovics Pált azért váltották le, mert fia korábban nyári gyakorlaton volt a brókerháznál. Jendrolovicsot Krajcsó Árpád követte, ám az ő munkáját nagyon sok kritika érte. Úgy tudjuk, a Buda-Cash volt Krajcsó első felszámolói munkája, és a kritikákat tapasztalva inkább maga kérte a felmentését. A Buda-Cash mellett a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolását is Réti László irányítja.

44 nap

Megkeresésünkre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász elmondta, hogy a felszámoló kinevezése után minden munkáltatói jogot átvesz. Akár felmentheti a dolgozókat a hatályos törvények szerint, azaz ha kirúg valakit, a megfelelő indoklás mellett jár a felmondási idő és a végkielégítés is. A borítékoltatással kapcsolatban Hajdu-Dudás felhívta a figyelmet, hogy a munkaszerződésben le van írva, mi a munkakör, és ehhez általában egy munkaköri leírás is kapcsolódik. A munkáltatónak pedig lehetősége van a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra. „Ez azt jelenti, hogy a munkáltató évi 44 munkanap erejéig más munkakörben vagy más munkavégzési helyen, esetleg más munkáltatónál foglalkoztathatja az alkalmazottjait. De ebben az esetben azt is figyelembe kell venni, hogy a munkavállalónak milyen végzettsége van.” Bár a törvény nem fogalmazza meg pontosan, mit jelent a végzettséggel arányos munkavégzés, diplomásokat borítékoltatni „aggályosnak tűnik” az ügyvéd szerint.

Előfordulhat azonban, hogy a körülményekre való tekintettel a bíróság törvényesnek találná a borítékoltatást, de ez nem azt jelenti, hogy kötelező mindenre igent mondani. Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy az ellátott munkakör – azaz a borítékolás – lényegesen hátrányosabb helyzetbe hozza, akkor megtagadhatja a munkavégzést, magyarázta a Narancsnak Hajdu-Dudás. A munkavállaló akár azonnali hatályú felmondással is élhet, ennek pedig olyan következménye van, mintha a munkáltató mondott volna fel, azaz jár a végkielégítés. Ezzel egyébként akkor is lehet élni, ha elmarad a munkabér kifizetése.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. honlapján megadott telefonszámon automata válaszolt, ezért kérdéseinket e-mailben küldtük el a felszámolónak.

Figyelmébe ajánljuk