Az MTA kutatóhálózatainak új vezetője a tudomány legfőbb károkozóiként beszél a kinevezését is ellenzőkről

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 4.

Belpol

Nem kell félni, Orbán Viktor csak stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg.

Az MTA-tól elvett kutatóintézeteket fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító tanácsának élére frissen kinevezett Maróth Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjúban visszaszólt az Akadémiai Dolgozók Fórumának, amely korábban úgy nyilatkozott: elismert tudós nem vállalja el a kormányzati befolyás alá vont Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetését.

Maróth róluk szólva azt mondta: „az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató, annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet”.

Megszólalt Maróth Miklós: az a lényeg, hogy könnyebb legyen elbocsátani a kutatókat

Az Akadémiától elvett kutatóhálózat új főnöke lyukas hordóhoz hasonlította az MTA-t.

A kutatóhálózatok új vezetője azokat is pellengére állította, akik amiatt bírálták Lovász László MTA-elnököt, amiért elfogadta a kormány által kikényszerített új helyzetet.

Maróth szerint „akik a jövőért aggódva azt várják el az Akadémia elnökétől, hogy partizánháborúba kezdjen, a tudomány legfőbb károkozói. Lovász elnök úr felelősségteljesen és helyesen járt el. Csak felelőtlen elemek folytatják az uszítást, jobb lenne, ha inkább magukba néznének, és felismernék saját szerepüket a történet alakulásában”.

Szerinte „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni”. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.