Az MTA kutatóhálózatainak új vezetője a tudomány legfőbb károkozóiként beszél a kinevezését is ellenzőkről

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 4.

Belpol

Nem kell félni, Orbán Viktor csak stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg.

Az MTA-tól elvett kutatóintézeteket fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító tanácsának élére frissen kinevezett Maróth Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjúban visszaszólt az Akadémiai Dolgozók Fórumának, amely korábban úgy nyilatkozott: elismert tudós nem vállalja el a kormányzati befolyás alá vont Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetését.

Maróth róluk szólva azt mondta: „az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató, annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet”.

Megszólalt Maróth Miklós: az a lényeg, hogy könnyebb legyen elbocsátani a kutatókat

Az Akadémiától elvett kutatóhálózat új főnöke lyukas hordóhoz hasonlította az MTA-t.

A kutatóhálózatok új vezetője azokat is pellengére állította, akik amiatt bírálták Lovász László MTA-elnököt, amiért elfogadta a kormány által kikényszerített új helyzetet.

Maróth szerint „akik a jövőért aggódva azt várják el az Akadémia elnökétől, hogy partizánháborúba kezdjen, a tudomány legfőbb károkozói. Lovász elnök úr felelősségteljesen és helyesen járt el. Csak felelőtlen elemek folytatják az uszítást, jobb lenne, ha inkább magukba néznének, és felismernék saját szerepüket a történet alakulásában”.

Szerinte „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni”. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg.

Figyelmébe ajánljuk