Az MTA tagjaiból létrejött civil kör is tiltakozik az Árpád-kori kiállítás einstandolása ellen

  • narancs.hu
  • 2022. január 13.

Belpol

A Stádium 28 Kör nyilatkozatot adott ki azután, hogy Kásler Miklós indoklás nélkül felmentette az év történelmi kiállításának kurátorait, és a szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézetre bízta.

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagjaiból létrejött Stádium 28 Kör súlyos aggodalmát fejezi ki a Székesfehérvárott 2022 márciusában megnyitni tervezett Királyok és szentek – az Árpádok kora című kiállítás szakmai irányítását érintő, 2021 decemberének második felében hozott minisztériumi döntésekkel kapcsolatban” – ez áll az MTA tagjaiból létrejött szerveződés nyilatkozatában.

Mint arról lapunk is beszámolt, néhány napja derült fény arra, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere decemberben minden indoklás nélkül, azonnali hatállyal mentette fel az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, a tervek szerint márciusban nyíló nemzetközi kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézetnek adta. Az 506 millió forintból megvalósuló kiállítás új kurátora a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója, Makoldi Miklós lett, aki korábban A pozsonyi csata című animációs (botrány)film szakértője volt.

A nem várt lépés miatt karácsony és újév között az Árpád-kor 300 évét felölelő kiállítás tizenkét történésze, régésze és levéltárosa állt fel.

A kutatók december 23-án kaptak egy e-mailt az átszervezésről, melyben egyebek mellett az szerepelt, hogy a tárlathoz kapcsolódó, tanulmányokat tartalmazó katalógus szerkesztése „az új fenntartói iránymutatások figyelembevételével” folytatódik majd. Az érintettek szerint világossá vált, hogy az új vezetés szerkezeti és tartalmi változásokat is tervez a katalógusban, valamint lesznek olyan témák is, amelyeket teljesen kihagynának. A kutatók ezért visszavonták a saját tanulmányaikat.

A Stádium 28 Kör azt írja, hogy „nem lehet elképzelni olyan koncepcióváltást, amellyel indokolható lenne egy nemzetközi kölcsönzésekkel, ötéves szakmai munkával megtervezett, nagyszabású (...), a történelmi eseményeket sok szempontból körüljáró és bemutató kiállítás jelentős tartalmi átalakítása a tervezett megnyitó előtt három-négy hónappal. Számos, több évtizedes munkája hitelével felvértezett – a kiállítás előkészítésébe éppen ennek alapján bevont – szakember, a korszak legjobb ismerői, az ilyen méretű kiállításokhoz elengedhetetlen tudományos katalógushoz írt tanulmányát visszavonta. Ezzel mutatták ki, hogy nem értenek egyet a program lényegét kedvezőtlenül érintő, váratlan tartalmi és személyi változtatásokkal, egyértelmű kiállásukkal jelezték a minisztériumi »fenntartói« döntések szakmai szempontból tarthatatlan voltát. Páratlan ugyanakkor az a gesztus, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója saját munkatársai kiállításrendezői és tanulmányírói munkáját kérdőjelezi meg, teszi semmivé – bármilyen ideológiai nyomás vagy a minisztérium különböző intézményeinek presztízsharcát jelző nyomulás is áll döntéseinek hátterében."

Hozzáteszik, hogy a Stádium 28 Kör támogatásáról biztosítja a vállalhatatlannak tartott változtatások miatt a projektből való kilépésükkel tiltakozó szakembereket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk