Az önéletrajzát csatolni sem volt ideje az Integritás Hatóság elnökhelyettesének

  • narancs.hu
  • 2022. november 8.

Belpol

A HVG kérte volna el az egyik elnökhelyettes életrajzát, de helyette csak egy különös választ kaptak. 

Néhány napja az Állami Számvevőszék elnöke közleményben jelentette be az Integritás Hatóság elnökének és elnökhelyettes jelöltjeinek neveit, majd Novák Katalin ki is nevezte őket. Az új hatóság vezetője Biró Ferenc, elnökhelyettese Holbusz Tímea és Dabóczi Kálmán lett. 

Biró Ferenc megfordult a gyógyszeriparban, az energetikában, a telekommunikációban, valamint termeléssel foglalkozó cégeknél is, 2020 szeptemberétől vezette cégtársként a PwC könyvvizsgáló cég magyarországi, illetve dél-kelet-európai Forensic szolgáltatások üzletágát. A PwC állítása szerint Birónak komoly tapasztalata van vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában, trösztellenes esetek kezelésében.

Dabóczi Kálmán jogász-közgazdászként 2015 és 2018 között vezette a BKK-t, innen akkor távozott, amikor Tarlós István akkori főpolgármester őt tette felelőssé a BKK e-jegyrendszeres fiaskója után. Dabóczi 2018-tól az Erdő Péter bíboros által alapított Hetvenkét Tanítvány Mozgalom nevű katolikus szervezet elnöke. 

A másik elnökhelyettesről, Holbusz Tímeáról viszont csak annyit tudni, hogy kinevezéséig az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóságának igazgatója volt, a HVG munkatársa ezért megpróbálta elkérni Holbusztól az önéletrajzát, illetve szerette volna megtudni, hogy mi motiválta a tisztség betöltésére.

A lap cikke szerint azonban Holbusz Tímea az önéletrajzát firtató kérdésre azt írta, hogy 

egyelőre egy kis türelmet kérünk a sajtótól, hiszen jelenleg minden erőnkkel a Hatóság felállítására és munkánk megkezdésére koncentrálunk.

Az új hatóságnak november 19-től kell működnie, de ezek szerint a vezetőknek/vezetőkről nincs egy előre összerakott önéletrajz, illetve Holbusz nem tud ilyet előkapni akár az előző pozíciójáig bezárólag.

Ez azért külön érdekes, mert az Integritás Hatóság vezetőinek pályázniuk kellett, és a pályázathoz csatolni kellett az önéletrajzukat is, vagyis Holbusznak a válaszemailhez (amelyre volt ideje, hiszen megírta), csak csatolnia kellett volna a vezetői pályázatához amúgy is szükséges, tehát elvileg kész önéletrajzát, ez nyilván nem vett volna el sokkal több időt (talán ha 10 másodpercbe telt volna) – ám ezek szerint ez nem sikerült. 

Mint ismert, az Integritás Hatóság létrejöttét az Európai Unió szorgalmazta a uniós támogatások lehívásának feltételeként, a szervezet feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk