Az öntudatra ébredés jele – Szünetbeszüntetés az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban

  • Gera Márton
  • 2016. március 30.

Belpol

Hiába tartott még a tavaszi szünet, az AKG tanárai az iskola elé vonultak, hogy kifejezzék szolidaritásukat pedagógustársaikkal. Ott voltunk.

Háromnegyed nyolckor nyílik az Alternatív Közgazdasági Gimnázium bejárata a Szentendrei úton, majd megjelenik néhány tanár; padokat és székeket cipelnek. Zajlik itt is a pedagógussztrájk, csak éppen alternatív módon, ugyanis a gimnáziumban március 30. még a tavaszi szünet része, így a tantestület úgy gondolta, beszünteti a szünetet, és inkább kijön az iskolához, hogy ezzel is részese legyen a szerda reggeli polgári engedetlenségnek. A padok és székek egymás mellé kerülnek, süteményestálcákat hoz Horn György, az iskola pedagógiai vezetője, a tanárok közben elfoglalják helyüket, beülnek a padokba. Pár járókelő kissé furcsán tekint az egészre, de legtöbben megállnak, sőt sokan érkeznek kifejezetten azzal a céllal, hogy az ittlétükkel támogassák a tanárokat.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Pedig Horn György szerint külön programokat nem szerveztek mára, a közoktatás problémái annyira nem érintik az AKG-t, így ők inkább csak szolidaritásból jöttek. Ahogy köszöntőjében elmondta, a cél csak annyi volt, hogy „üljünk le és beszélgessünk, mindenki beszélgessen valakivel”. És így is történik; diákok és szolidáris civilek érkeznek – van, aki jókedvűen üdvözli tanárát, majd rögtön kezdődik is a diskurzus arról, mit lehet elérni a mai polgári engedetlenséggel. Szűcs Tamás, az iskola egyik tanára lapunknak elmondta, az oktatás jelenlegi problémái leginkább ott érintik a tantestületet, hogy a jövő generációjának normál fejlődését nem látják biztosítva, tapasztalják, hogy „a fiatalok jelentős része ezerrel megy el ebből az országból”. Szerinte egyébként a kormányzat nem igazán hajlandó visszalépni, ezért úgy gondolja, a mostani akciónál radikálisabb eszközökre is szükség lehet. „Ha a tanárok egy napra hajlandóak lennének beszünteti a munkát, akkor megállna az élet gyakorlatilag. Nem tudom, ezt hogyan lehetne megvalósítani jogilag és a hivatásunkhoz méltóan, de én azt gondolom, hogy ez még kevés” – mondja.

Horn György

Horn György

Fotó: Draskovics Ádám

Ha szerda reggel nem is állt meg az élet a Szentendrei úton, az autósok azért kifejezték szolidaritásukat, percenként hallatszott egy-egy dudaszó. Néhány diák is eljött, az AKG-ba járó Barni például azt mondja, őket egyelőre nem annyira érintik az oktatás problémái, de fontosnak tartották, hogy megjelenjenek. Én őszintén remélem, hogy sikerül valamit elérni, de a mostani kormány nem hiszem, hogy nagyon figyelembe venné ezt az egészet, ők elvannak, szeretik ügyesen megmondani, mit szeretnének, a többit meg leszarják – vélekedik, majd visszafordul a barátaihoz és tanáraihoz.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Battyán Katalin, aki egy budafoki gimnáziumban tanít, azért jött ide, mert náluk jelenleg még tanítási szünet van - ők a Szeretem a Budait! Facebook-csoporton keresztül szerveztek akciót a tavaszi szünet alatt, ám az egy nappal elhúzódó szünet miatt joggal tarthattak attól, hogy alacsony lesz a résztvevők száma. Battyán kevésnek gondolja az AKG előtt összegyűlt tömeget, de attól tart, náluk még ennél is kevesebben lettek volna. „Szerintem nálunk van egy apolitikusággal vegyes személyes kényelem. Attól félek, igazán jelentős változásban nem nagyon lehet bízni. Ha valahogy szélesedne ez a polgári engedetlenség, akkor talán igen” – mondja.

Horn György úgy látja, a megmozdulás, az oktatás ügye politikai kérdéssé vált: „abban igaza van a Fidesznek, hogy az érintettek politizálnak, de nem is tehetnek mást. Azt gondolom, ez a civil kezdeményezés egyfajta öntudatra ébredésnek a jele. Hallja a dudálásból is, hogy van egyfajta mozgás, és az állam bizonyos dolgokban engedni fog. Arról azonban egyelőre szó sincs, hogy az autonóm pedagógusközösségek a legfontosabbak.” Az oktatás válságát Hornék leginkább abban érzékelik, hogy radikálisan megnőtt az AKG-ba jelentkezők száma.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Egy nyugdíjas hölgy, akinek hat unokája van, arról beszélt a Narancsnak, hogy sokkal több embernek kellet volna kijönnie. Álláspontját egyébként többen osztották, noha fél nyolc tájékán körülbelül már ötven ember álldogált az iskola épülete előtt. Nem sokkal kilenc előtt megjelennek a kockás esernyők, hiába kezd el sütni a nap. Aztán szépen lassan elindulnak az emberek, az AKG előtti keskeny utca kiürül. Hogy jövő szerdán megtelik-e, azt még senki sem tudja.

Neked ajánljuk