Az Orbán-kormány további haderőbeszerzésre készülhet Németországból

  • narancs.hu
  • 2020. március 6.

Belpol

Jöhetnek a Boxerek!

"Április elején Budapestre jön és Orbán Viktorral találkozik Hubert Aiwanger bajor miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter" – értesült a Népszava. A lap felveti, a találkozó már csak azért is érdekes, mert Münchenben, a tartomány fővárosában működik az a cég, amelyik az egyik legkorszerűbb német fejlesztésű páncélozott csapatszállítót, a Boxert gyártja.

Aiwanger látogatása logikus következménye lehet Orbán februári berlini útjának, amikor is a lap információi szerint Merkel mellett Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszterrel is találkozott és új, német gyártású fegyverek beszerzéséről tárgyalt.

Akkor a hvg.hu megkeresésére a német kormány azt mondta, hogy a védelmi miniszterrel való találkozás apropója az volt, hogy honvédelmi és rendészeti kérdésekről egyeztessenek. A Népszava egyik forrása szerint ez azt jelenti, hogy "az Orbán-kormány további haderőbeszerzésre készül Németországból" és hogy "hasonlót szeretnénk a hadiiparban, mint az autógyártásban."

A konkrét beszerzések kapcsán a lap forrásai azt mondták, elsősorban az elavult szovjet csapatszállítókat, a BTR-eket cserélné le a magyar honvédség a már említett Boxerekre. Ezen kívül szóba jöhet még a már megvásárolt Leopard harckocsik mellé szükséges lánctalpas csapatszállító is: vagy a 70-es években hadrendbe állított Marder vagy az új, 2015-ös Puma.

A lap úgy tudja, az sem kizárt, hogy német gyártású légvédelmi rendszert is vásárolnak a magyarok.

Arról, hogy miért fegyverkezik olyan vadul a magyar miniszterelnök, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Miért fegyverkezik ilyen vadul Orbán?

Az Orbán-kormány valósággal önti a pénzt a honvédelembe. Mit veszünk, kitől és miért? És mit szólnak ehhez a szövetségeseink? „Vannak, akik azon sem lepődnének meg, ha Orbán elküldené Benkő Tibort, és Rogán lenne az új honvédelmi miniszter" - nyilatkozta a Magyar Narancs nak egy a Honvédelmi Minisztériumban (HM) korábban magas pozíciót betöltő forrásunk.

Figyelmébe ajánljuk