Az Orbán-kormány további haderőbeszerzésre készülhet Németországból

  • narancs.hu
  • 2020. március 6.

Belpol

Jöhetnek a Boxerek!

"Április elején Budapestre jön és Orbán Viktorral találkozik Hubert Aiwanger bajor miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter" – értesült a Népszava. A lap felveti, a találkozó már csak azért is érdekes, mert Münchenben, a tartomány fővárosában működik az a cég, amelyik az egyik legkorszerűbb német fejlesztésű páncélozott csapatszállítót, a Boxert gyártja.

Aiwanger látogatása logikus következménye lehet Orbán februári berlini útjának, amikor is a lap információi szerint Merkel mellett Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszterrel is találkozott és új, német gyártású fegyverek beszerzéséről tárgyalt.

Akkor a hvg.hu megkeresésére a német kormány azt mondta, hogy a védelmi miniszterrel való találkozás apropója az volt, hogy honvédelmi és rendészeti kérdésekről egyeztessenek. A Népszava egyik forrása szerint ez azt jelenti, hogy "az Orbán-kormány további haderőbeszerzésre készül Németországból" és hogy "hasonlót szeretnénk a hadiiparban, mint az autógyártásban."

A konkrét beszerzések kapcsán a lap forrásai azt mondták, elsősorban az elavult szovjet csapatszállítókat, a BTR-eket cserélné le a magyar honvédség a már említett Boxerekre. Ezen kívül szóba jöhet még a már megvásárolt Leopard harckocsik mellé szükséges lánctalpas csapatszállító is: vagy a 70-es években hadrendbe állított Marder vagy az új, 2015-ös Puma.

A lap úgy tudja, az sem kizárt, hogy német gyártású légvédelmi rendszert is vásárolnak a magyarok.

Arról, hogy miért fegyverkezik olyan vadul a magyar miniszterelnök, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Miért fegyverkezik ilyen vadul Orbán?

Az Orbán-kormány valósággal önti a pénzt a honvédelembe. Mit veszünk, kitől és miért? És mit szólnak ehhez a szövetségeseink? „Vannak, akik azon sem lepődnének meg, ha Orbán elküldené Benkő Tibort, és Rogán lenne az új honvédelmi miniszter" - nyilatkozta a Magyar Narancs nak egy a Honvédelmi Minisztériumban (HM) korábban magas pozíciót betöltő forrásunk.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.