Az orvosok harmada átmenne a magánellátásba dolgozni

  • narancs.hu
  • 2024. március 7.

Belpol

Pedig egy-egy orvos kiesése akár le is állíthatja az ellátást egy adott kórházban – állítja az orvosi kamara főtitkára.

Egyre nagyobb problémát okoz az orvoshiány az állami ellátásban. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint nem a hálapénz betiltása felelős a hosszú várólistákért – derült ki az RTL Híradó riportjából, amit a 444.hu szemlézett.

Álmos Péter, a MOK elnöke azt mondta, a jelenséget inkább az magyarázza, hogy a kórházak adóssága folyamatosan nő, miközben számos igazgatót leváltanak. Emellett – a MOK 5000 fős felmérése szerint – az orvosok motiváltsága is csökkent.

A válaszadók 80 százaléka azt mondta, hogy akkor sem tudna többet gyógyítani, ha magasabb fizetést kapna.

A megkérdezettek fele szerint nem jut elég idő a betegekre, harmaduk pedig azt mondta, a következő három évben részben átmenne a magánszektorba dolgozni.

A MOK szerint már így is jelentős az orvoshiány. Álmos azt mondta, vannak olyan szakterületek, ahol extrém a hiány, máshol csak simán hiány van.

Az nagyon ritka, hogy egy területen minden rendben van.

Svéd Tamás, a MOK főtitkára pedig arról beszélt, hogy egy-egy orvos kiesése is leállíthatja az ellátást egy adott kórházban.

Álmos szerint a helyzet ennyi orvossal nem fenntartható, ezért központosításra lesz szükség. A MOK az alapellátás és a járóbeteg szakellátás megerősítését kéri a Belügyminisztériumtól.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.