Az ügyeleti díjak rendezéséért szólal fel a MOK karácsonyi videója

  • narancs.hu
  • 2021. december 20.

Belpol

A rendhagyó karácsonyi videóban arra hívják fel a figyelmet, hogy az orvosok és ápolók a hétköznapi órabérnél is kevesebbért vigyáznak a betegekre karácsonykor ahelyett, hogy a saját családjukkal lennének.

A MAgyar Orvosi Kamara egészen rendhagyó karácsonyi videót készített, amely bemutatja: hiába a karácsony, amikor mindenki legszívesebben a családjával lenne, bizonyos szakmák képviselői, mint például az orvosok és ápolók, ilyenkor sem tarthatnak szünetet, a biztonságos ellátást ugyanis folyamatosan garantálni kell.

A videóban viszont kihangsúlyozzák: alig lehet ügyeleteseket találni az alacsony órabérek miatt.

A kisfilm mellett megjelentett közleményben azt írják, fontos, hogy tudjuk: "az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak".

Ennek oka, ahogy írják, az év eleji törvénymódosítás, amelynek hatására ugyanis az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére.

Csupán az óradíj 70%-a garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90%-ra megy fel.

Kifejtik, egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent, amely annyira kevés, hogy értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni. Tehát "egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak".

A Magyar Orvosi Kamara ezért tartja fontosnak felhívni a figyelmet arra, hogy

az ügyeleti díjak rendezésének halogatása a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti.

Ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen a kollégák számára, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása - hangsúlyozzák.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk