Az ügyészségi döntés előtt tényként közölte a kormány, vádat emelnek a NERbot készítője ellen

  • narancs.hu
  • 2021. július 30.

Belpol

Csakhogy erről még az ügyészség sem tud.

Mint arról a héten lapunk is beszámolt, élő YouTube-közvetítés során volt látható, ahogy a NERbot nevű etikus hacker számítógépes programja megállás nélkül, körülbelül tíz másodpercenként tölti ki álnevekkel a jelenleg futó, "a járvány utáni életről" szóló, kormányzati propagandát visszhangozó nemzeti konzultációs íveket.

A közvetítés sok órán keresztül ment, ez idő alatt több ezer, a program által kitöltött nemzeti konzultációt kapott meg a kormány.

Nem ez volt az első alkalom, 2020 szepemberében egy hobbiból programozni tanuló férfi szintén tömegesen kezdte el kitölteni az akkori konzultációs kérdéseket.

A kormány a mostani akció után is azt közölte, hogy feljelentést tesz az ügyben, majd a kormányzati honlapon hozzátették azt is: „A korábbi konzultációs honlapot ért támadás ügyében azóta vádemelésre is sor került.”

 A 444.hu szerint ez azért is érdekes, mert a legutóbbi hírek még csak arról szóltak, hogy a rendőrség május végén lezárta a nyomozást, majd a Kiberbűnözés Elleni Főosztály az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek. Az ügyészség viszont eddig nem jelezte, hogy lépett volna az ügyben, vagyis nem egyértelmű, a kormány miért beszélt vádemelésről, ha az meg se történt még.

A lap kérdésére az ügyészség azt közölte, hogy „a vádemelés kérdésében egyelőre nem lehet megalapozottan dönteni, ezért további eljárási cselekményeket írt elő a rendőrségnek, amely azokat jelenleg is teljesíti”. Eszerint az ügy még messze van a kormány közleményében már beharangozott vádemeléstől.

Arról, hogy a kormány milyen tényállás alapján tett feljelentést, arra a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem adott választ.

A vádemelést nehezíti, hogy információs rendszer vagy adat megsértése miatt akkor lehetne eljárni, ha a NERbot készítői feltörték vagy kijátszották volna a konzultációs oldal védelmi rendszerét. Csakhogy erről szó sincs, a rendszer lehetőséget ad a végtelen számú konzultációs ív kitöltésére, ezt használja ki a program, illetve ezt illusztrálja.

Úgy tudni, a héten a robotokat kiszűrű reCAPTCHA funkciót csak azután helyezték el az oldalon, hogy Tomanovics Gergely, a NERbot program írója már a harmadik élő közvetítését indította el, és összesen több mint 5  ezer konzultációs ívet kitöltött már.

(444.hu)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?