Az új szabály nélkül nem lenne parlamenti kétharmada a Fidesznek

  • narancs.hu
  • 2014. április 9.

Belpol

Hét mandátum pluszt hozott a Fidesznek a megváltoztatott töredékszavazat-számítás. E nélkül az újítás nélkül nem lenne meg a kétharmados országgyűlési többsége.

Az átrajzolt körzethatárok miatt az eredmény – a baloldal katasztrofális teljesítménye mellett – nem torzult, az egyéni győztesek után járó töredékszavazatok okán azonban igen: csak ezen újítás miatt kerülhetett az újabb kétharmados parlamenti többség közelébe a kormánypárt.

Az egyéni választókörzetekben győztes indulók után is járó töredékszavazatok tovább erősítették az új választási rendszer többségi jellegét – olvasható a Magyar Narancs e heti számában megjelent elemzésben. A töredékszavazatok normális demokráciában olyan, az egyéni körzetekben a későbbi vesztesre adott voksok, amelyek kompenzációs pártlistákon eredményezhetnek mandátumot. A fideszes szisztéma viszont az egyéni győztest kétszer jutalmazza: viszi az egyéni mandátumot, továbbá a rá adott szavaztok „fölösleges” része (a második helyezettre adott voksok plusz egy szavazaton felüli mennyiség) ugyancsak a kompenzációs listára kerül, ami aztán újabb parlamenti helyet fialhat. Szakértői számítás szerint a Fidesz ily módon 7 ráadás országgyűlési helyhez jutott, úgy, hogy az MSZP-től és a Jobbiktól 3-3, az LMP-től egy mandátumot vett el – vagyis a győztesek után járó töredékszavazatok nélkül nem lenne meg a Fidesz kétharmados többsége.

A jelenlegi állás szerint a Fidesz akkor is a kétharmados határ közelében marad, ha bukja a még nyitott három szoros körzetet (Pestszentlőrinc, Rákospalota, Miskolc). Márpedig ha csak két-három hely hiányzik a matematikai kétharmados többséghez (minimum 133 képviselő), a Fidesz változatlanul hozhat kétharmados parlamenti többséget igénylő döntéseket. Ugyanis a vonatkozó szabályok néhány fontos kérdés eldöntését valóban az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatásához kötik, ám a napi kormányzati gyakorlathoz elengedhetetlenül szükséges, minősített többséget igénylő gombnyomogatásokhoz (sarkalatos törvények elfogadása és módosítása, kivételes sürgős eljárás napirendre vétele stb.) elegendő az éppen jelen lévő képviselők kétharmados egyetértése.

A Magyar Narancs írása kitér a Jobbik térnyerésének lehetséges okaira, valamint arra, hogy a baloldal becsapja önmagát, ha súlyos vereségéért a (valóban megbuherált) választójogi szabályokat okolja.

Figyelmébe ajánljuk