Az amerikai kormány keményen felszólítja a magyar kormányt a lex CEU visszavonására

  • narancs.hu
  • 2017. május 23.

Belpol

A magyar kormány hiába szeretné, az amerikai szövetségi kormánynak nincs hatásköre a tárgyalás lefolytatására. Frissítve a magyar fél válaszával.

Rövid, ám annál velősebb és keményebb közleményt adott ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma magyar idő szerint kedd délután, szúrta ki a 444.

A néhány bekezdés egyértelműen cáfolja mindazt, amit a magyar kormány tagjai – Szijjártó Pétertől kezdve Balog Zoltánig mindenki – folyamatosan kommunikáltak az elmúlt hetekben, miszerint a magyar fél lenne a jófiú, aki epekedve várja, hogy az amerikai fél méltóztasson már végre szóba állni és tárgyalóasztalhoz ülni vele. Az USA külügyminisztériumának közleményéből is látszik: erre bizony hiába vár a magyar kormány, az Egyesült Államok kormányának nincs ugyanis hatásköre egy ilyen tárgyalás lefolytatására. Ezért kérik a magyar kormányt, függesszék fel a felsőoktatási törvény módosításának végrehajtását.

Íme a közlemény:

„Az Egyesült Államok ismét sürgeti Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a felsőoktatási törvény módosításának végrehajtását, mert a törvény diszkriminatív, és aránytalanul súlyos feltételeket szab az USA-ban akkreditált intézményeknek, továbbá a tudományos élet szabadságát és függetlenségét veszélyezteti.

Magyarország kormányának közvetlenül az érintett intézményekkel együtt kell olyan megoldást találnia, amely biztosítja a szabad működésük folyamatosságát, és több oktatási lehetőséget biztosít Magyarország és az egész régió polgárainak.

Az USA kormányának nincs hatásköre és szándéka sem részt venni a CEU vagy más egyetem működéséről szóló tárgyalásokban.”

(444)

Reagált az amerikai közleményre Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke. Az MTI-nek küldött reakciójában jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. „Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól.”

A KKM reakciója tökéletesen beleilleszkedik a magyar kormány eddigi kommunikációjába, vagyis kötik az ebet a karóhoz, miszerint ők tárgyalnának, de az amerikaiak ebben nem partnerek, holott „a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást”. Úgy tűnik, a magyar kormány továbbra sem akarja érteni az amerikaiak érvelését: egyszerűen nincs a tárgyalásra hatáskörük.

Menczer Tamás azzal zárta válaszát, hogy „Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást.”

Marad hát a CEU a fekete bárány.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk