Az MDF postabankos kölcsönei: Jobb kapni

  • Mucsányi Marianna
  • 1998. december 10.

Belpol

Miközben egyre vadabb összegekről hallani a Postabank konszolidációja kapcsán - az egyik változat szerint 158 milliárd forint lesz majd az ára -, kiderül, hogy a kalácsból nem a pártok kapták a legnagyobb mazsolát: közülük az MDF, az MSZP és a Fidesz - egyenként mintegy 300 milliós - kölcsöne vagy más, üzletnek látszó támogatása került nyilvánosságra.
Miközben egyre vadabb összegekről hallani a Postabank konszolidációja kapcsán - az egyik változat szerint 158 milliárd forint lesz majd az ára -, kiderül, hogy a kalácsból nem a pártok kapták a legnagyobb mazsolát: közülük az MDF, az MSZP és a Fidesz - egyenként mintegy 300 milliós - kölcsöne vagy más, üzletnek látszó támogatása került nyilvánosságra.

A Postabank és a pártok kapcsolatáról eddig az MDF-re, az MSZP-re és a Fideszre vonatkozó információk szivárogtak ki. (A legtöbbet az MDF viselt dolgairól lehet tudni, a legkevesebbet a Fideszéről - de ez bizonyára a véletlen műve.) A fórumosok és a szocialisták (lásd Állagmegóvás című keretes írásunkat) 300-300 millió forint hitelt kaptak a pénzintézettől; a Fidesz - a Mahir Cityposzter Kft.-n keresztül (lásd Tétre, helyre, befutóra című keretes írásunkat) - több mint 300 milliónyi olyan pénzhez jutott, melyet ráért megadni. Összehasonlításképpen néhány példa a Postabank jelenleg veszteségesnek mondott vállalkozásaiból: 49 milliárdba került a spanyol ingatlanügylet - erről Princz Gábor, a bank volt elnök-vezérigazgatója, aki Bécsben, a Kossuth rádió Krónika című műsora után az Aktuálisnak is nyilatkozott (MTV 1, hétfő), azt mondta, hogy a spanyol fél feljelentést tett, mert az üzlet nem jött létre -, 15-20 milliárdot emésztett fel egy telekommunikációs céggel kötött üzlet, több mint 7 milliárdot buktak az élelmiszer-ipari bizniszeken, 1,7 milliárd volt a bécsi Trigon Bank megvásárlása miatti hiány, és 2,6 milliárd a Nádor ´95-tel kötött mobiltelefonos-lehallgatós üzlet.

Aprópénz

A Postabank a fenti összegekhez képest fillérekkel kötelezte le a pártokat. Princz a bank növekedésével és népszerűségével magyarázta azt, hogy a politika közelébe sodródott. Állítása szerint a pénzintézet mindig túlbiztosított fedezetek mellett nyújtott hiteleket a pártoknak. Különböző céllal: "a Lakiteleki Népfőiskolának adott hitel olyan ügy volt, amely ma is vállalható, hiszen fontos és jövedelmező célt, a vidéki értelmiség kialakítását szolgálta. A hitel mögött olyan biztosítékok vannak, amelyek a megtérülést többszörösen garantálják", mondta Princz a Krónikának.

A Lakitelek és Népfőiskola alapítványoknak nyújtott, kamataikkal együtt 210 milliós hiteleket december 31-éig technikailag meghosszabbította a Postabank új vezetése. A pénzintézet hivatalos álláspontja szerint év végére az alapítványok és az MDF hitele is átkerül az ÁPV Rt.-hez. Ha ezt összevetjük Auth Henriknek, a Postabank vezérigazgatójának nyilatkozatával, mely szerint a privatizációs vállalat egy úgynevezett work out cégéhez - várhatóan a Reorg Rt.-hez - kerülnek a rossz kinnlevőségek, egyértelművé válik, hogy az alapítványok és a Fórum hitelét is annak tekinti a pénzintézet, ha még maradt volna kétség bárkiben is.

A bank előző vezetése a Népfőiskola Alapítvány tartozására 50, a Lakitelek Alapítvány kölcsönére 100 százalékos céltartalékot képzett. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Postabank az előbbit kétes, az utóbbit behajthatatlan kinnlevőségnek minősítette (a fideszes Horváth László képviselő figyelmébe: ezek szerint a bank nem csak az MSZP hitelét "engedte el").

Adósok maradtak

A két alapítvány többszöri határidő-módosítás után sem tudta visszafizetni azt a 180 millió forintot - és a ma már 34 milliós kamatokat -, amit még évekkel ezelőtt kapott kölcsön a Postabanktól. A Népfőiskola Alapítványnak - ez a szervezet a tulajdonosa a lakiteleki 58 ezer négyzetméteres ingatlannak - még 1994 júniusában adott 120 millió forintnyi hitelt a pénzintézet. A Postabank a kölcsön és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeztetett be a lakiteleki népfőiskolának is helyet adó ingatlanra. A hitel visszafizetési ütemét, kondícióit többször módosították, majd a Postabank a követelést eladta a B-Modus Kft.-nek, hogy aztán másfél év múlva, 1997 novemberében visszavásárolja azt.

A Lakitelek Alapítvány legutóbb 1997 márciusában kapott 50 millió forint értékű hitelt. A kölcsön lejártakor, 1997 decemberében az alapítvány nem rendelkezett az eredetileg felszámított kamat összegével, így az "újrafolyósított" kölcsönből először a kamatot fizette ki. Emiatt az 50 millió forintos eredeti hitelből 10 millió forint lejárt tartozásként maradt fenn. Így a kölcsön összege ma 60 millió forint.

A Lakitelek Alapítványt - melyet 1991-ben 50 ezer forinttal alapított Lezsák Sándor és felesége, Sütő Gabriella - ma is az MDF elnöke jegyzi. Az alapítvánnyal kapcsolatos hírekre egyikük sem reagált.

Ki székel a házamban?

A Fórum még az 1994-es kampány finanszírozásához kért hitelt, melyet a pénzintézet ráterhelt a budapesti Bem téren álló MDF-székházra. Az akkori választási kudarc után, 1994 novemberében alapította a párt egymillió forintos tőkével - a tartozás rendezése érdekében - a Fodema Kft.-t. A Fővárosi Cégbíróság 1995 májusában jegyezte be az ingatlankezeléssel foglalkozó céget, amely egy 1995. áprilisában kelt szerződés szerint átvállalta a bankkal szembeni 311,7 millió forintos MDF-es tartozást, bár ezt Gémesi György, az MDF alelnöke nem így értékelte: szerinte senki sem vállalta át a Fórum hitelét.

Egy hónappal később, 1995 májusában a Fővárosi Cégbíróság adatai szerint már két Postabank-cégé volt az időközben 5,3 millió forintos alaptőkéjűvé vált Fodema Kft.-nek. A tagjegyzék szerint 1995. május 28-án 2,65-2,65 millió forintos részesedéssel a Nábob Lízing Kft. és a Nádor Lízing Kft. vált tulajdonossá. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 1997 áprilisában készített - az MDF 1994-95-ös gazdálkodásáról szóló - jelentése is megállapítja: a két Postabank-cég megvásárolta az MDF-től a Fodema Kft.-t és az időközben a kft.-be menekített Bem téri székházat. (Az MDF öt évre szóló jogot kapott a Fodema Kft.-ben való tőkeemelésre és így a székház visszaszerzésére.)

Miután a Postabank megszerezte az MDF-es kft.-t, "a bank által direktben nem megvalósítható lízingügyletek lebonyolítására" kezdte használni. A lízingszerződésekkel a Postabank bevonta az MDF-et üzleteibe, például a MÁV-val kötött szerződésekbe, illetve a Teve utcai rendőrpalota építésének ügyleteibe. (A Fodema Kft. volt a székházba beépített gázmotor megrendelője: a készülék ellenértékét végül 1997-ben - költségvetési támogatással - egy összegben fizette ki.)

Gémesi mindehhez csak annyit tett hozzá, hogy az MDF fizeti a Fodema Kft.-nek a bérleti díjakat, a párt törvényes megoldást keres a székházügyre.

Mucsányi Marianna

Állagmegóvás

Három évvel ezelőtt az MSZP "átstrukturálta" postabankos hitelét, és ehhez újabb 175 millió forintos kölcsönt kért a pénzintézettől. Közben a szocialisták a BÁV-üzletből (Műértők, MaNcs, 1998. június 25. és A sokat felbecsülni, MaNcs, 1998. július 9.) is ismert módszert választották: bérbe adták a Postabank Investnek a Köztársaság téri székház egy részét, pontosan 511 négyzetmétert, amiből 218 millió forintos bevételre tettek szert. A négyzetméterár ekkor 36 ezer forint volt Budapest VIII. kerületében. A szerződés 1998 februárjáig volt érvényben, akkor "hagyta el az épületet" a Postabank Invest. Kovács László MSZP-elnök szerint a 218 millióból az óvadék visszafizetése után - melyet a bérlő által okozott esetleges károkért számítottak fel - csak 158 milliója maradt a pártnak. Jó hely a Köztársaság tér: az MSZP-székház pincéjét a BÁV, ötödik emeletét a Postabank Invest találta alkalmasnak raktárnak, illetve irodának. Utóbbi olyannyira értékesnek vélte a pártszékház zegeit-zugait, hogy az általa esetlegesen okozott kárért előre fizet.

Tétre, helyre, befutóra

A parlament költségvetési bizottsága múlt heti ülésének jegyzőkönyve szerint Járai Zsigmond pénzügyminiszter egyértelművé tette: a bank veszteségei között szerepel a lakiteleki alapítványok mellett a Cityposzter Kft.-nek az idei választási kampányban juttatott több mint 300 millió HUF is. Idén tavasszal a Simicska Lajos által vezetett Mahir Rt.-hez tartozó Mahir Cityposzter Kft. kapott a Postabank által a pártok számára meghatározott tarifa szerint 300 millió forint körüli összeget. Egy ingatlanügylet során a Postabank Invest a névleges értékhez képest 27-szeres áron vásárolta meg a Cityposzter tulajdonrészét.

Múlt heti számunkban - Szabadi Béla FVM politikai uszodai kalandjait taglaló, Fecseg a trambulin, hallgat a mély víz című cikkünk mellett - egy kérdéslistát is közöltünk. A múlt héten dr. Török Lajos, az FVM Kiemelt Sportlétesítmények Intézménye főigazgatója lapunknak írásban válaszolt. Tehát:

"1-3. A népligeti uszodával kapcsolatban az általunk kért helyreigazítás a Világgazdaság november 23-i számában megjelent.

Ennélfogva a magunk részéről az ügyet lezártnak tekintjük, és a továbbiakban nem kívánunk ezzel foglalkozni.

4. A feltett kérdésére válaszolva közlöm, hogy felelősséggel valamennyi munkatársam nyilatkozhat és nyilatkozhatott. Az uszodában és egyéb általunk működtetett létesítményben a sajtó munkatársai sportrendezvényeken részt vehetnek, tudósíthatnak. A kulturált tudósítás feltételeit legjobb tudásunk szerint igyekszünk biztosítani.

A média különböző területén dolgozók több éve térítés mellett, minden korlátozás nélkül, rendezett körülmények között használhatják - pl. labdarúgás céljából - a létesítményeket.

5. A miniszter úr körlevele az FVM dolgozóira vonatkozik, számunkra az abban foglaltak végrehajtása, mint közalkalmazottakra, kötelező érvényű."

Szabadi Béla nem válaszolt.

Figyelmébe ajánljuk