Azonnal levonta a NAV Iványi Gáborék civil egyszázalékos támogatását

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 30.

Belpol

Az egyházi egyszázalékok után járó pénz sorsa egyelőre kérdéses.

Egy év alatt majdnem megduplázta bevételét az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség: a tavalyi 454 millióról 718 millióra nőtt a támogatásuk annak köszönhetően, hogy az előző évhez képest 41 százalékkal többen ajánlották fel nekik az adójuk egyszázalékát. A Magyar Hang szerint azonban kérdéses, hogy az egyházi egyszázalékok után járó pénzt megfogják-e kapni Iványiék, mert a szintén általuk működtetett Oltalom Karitatív Egyesület részére felajánlott civil egyszázalékokból befolyt 71 milliós támogatást azonnal levonta a NAV.

A befolyt támogatás azonnali levonásáról Iványi Gábor egy pénteki közleményben tájékoztatott. A civil adatbázis szerint az Oltalom Karitatív Egyesület javára 7 565 személy rendelkezett, így 71 736 448 forint járt volna nekik. A NAV vélhetően az adótartozás miatt nem utalt. Az adóhatóság egy szeptemberi közleményében azt írta: hivatalból teljesítik a kiutalást, ám 

„ha a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki.”

Feltehetően csak később fog kiderülni, hogy mi lesz a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára felajánlott adományok sorsa. A NAV oldalán ugyanis az olvasható: „a vallási közösségeknek felajánlott összeget az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter a rendelkezőnyilatkozatok évét követő év január 31-éig – azaz idei felajánlások alapján 2024. január 31-éig – utalja át, feltéve, hogy a kedvezményezett az átutalás időpontjában is vallási közösségként van nyilvántartva”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?