Balog püspökségére is kitér a böjti körlevél

  • narancs.hu
  • 2024. március 6.

Belpol

A reformátusok maguk között lezárják a kegyelmi ügyet, együttérzéssel gondolnak a gyermekbántalmazás áldozataira.

Nagypéntekre és a feltámadás ünnepére készülve böjti körlevelet adott ki a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa négy főgondnok és négy püspök, köztük Balog Zoltán aláírásával. A sajtóhoz is eljuttatott szöveg szerint a reformátusok böjti készülődését megterhelik a kegyelmi ügy következményei. Miután Balog Zoltán lemondott a zsinat lelkészi elnökének tisztségéről, utódja megválasztásáig Pásztor Dániel tiszáninneni püspök, lelkészi alelnök látja el az elnöki feladatokat. 

„Balog Zoltán püspöki tisztségéről egyedül ő és az őt megválasztó Dunamelléki Református Egyházkerület jogosult dönteni. Tiszteletben tartva ezt, imádságban tusakodva kérjük Istent, hogy bölcs, egyházunk javát célzó döntéseket hozzanak” – olvasható a levélben. 

Az egyház elnökségi tanácsa emlékeztet, Jézus azt várja a tanítványaitól, hogy közöttük ne a gyűlölet, hanem a szeretet uralkodjék, és „miközben a világ logikája a bűnben tartás”, a reformátusok magatartását „a bűn megvallása, a bűnbánat, a bocsánatkérés, a bűnbocsánat és a »mostantól fogva többé ne vétkezz!« (Jn 8,11) lelkülete” határozza meg.

„Mi így zárjuk le magunk között ezt az ügyet, és ebben a szellemben szolgáljuk tovább Istent, egyházunkat és nemzetünket. Nemcsak együttérzéssel gondolunk a gyermekbántalmazás áldozataira, hanem református hitünk szerint elfogadhatatlan bármiféle bántalmazás. Gondoskodó szeretettel fordulunk azon gyermekek felé, akik gyülekezeteinkben, óvodáinkban, iskoláinkban nevelkednek, Bethesda kórházunkban gyógyulnak, és akik a hátrányos helyzetűeknek létrehozott Bárka táborainkban találkoznak az élet örömeivel, Isten szeretetével. Az ő életük megóvása és gazdagítása, sebeik gyógyítása mindannyiunk szent kötelessége. Nagypéntek örömhíre azt jelenti, hogy Isten Jézus Krisztus megváltó szeretete által emel fel mélységeinkből. Jézus Krisztus feltámadásában van gyógyulásunk, egységünk, közös szolgálatunk és örök reménységünk. Mindezektől senki és semmi el nem választhat bennünket” –olvasható a körlevélben, amelyet Molnár János főgondnok, a Zsinat presbiteri elnöke, Molnár Pál főgondnok, Nemes Pál főgondnok, Veres Sándor főgondnok, Pásztor Dániel püspök, a Zsinat lelkészi alelnöke, Balog Zoltán püspök, Fekete Károly püspök és Steinbach József püspök nevében küldött körbe az egyház zsinati hivatalának kommunikációs osztálya.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk