Balog Zoltán bizalmas körben beszélt arról, hogyan próbált menteni egy letartóztatással fenyegetett lelkészt

  • narancs.hu
  • 2024. április 22.

Belpol

Úgy tűnik, nem csak K. Endre ügyében próbálta bevetni politikai befolyását.

A kegyelmi botrányban is érintett Balog Zoltán március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián közel négyszáz ember előtt beszélt arról, hogyan látja a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásához vezető eseményeket, ám a Dunamelléki Református Egyházkerület lapjában akkor megjelent tudósításból kimaradt, hogy a püspök azt is elmeséte elmesélte, nem csak a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának helyettese, K. Endre ügyében igyekezett bevetni politikai kapcsolatait.

A 444.hu birtokába került Balog március 9-ei beszédének leirata, amit valaki egy hangfelvétel alapján készített. A portál szerint református körökben egy ideje már terjed a fájl, annak hitelességét több jelenlévő, lelkész és főgondnok is megerősítette, és Balog sem cáfolta. A leirat szerint Balog többek között egy olyan esetről is beszélt, ami számos, akár bűnügyi kérdést is felvet:

„Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azokról, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből (?), hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak?

Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen;

de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre.” 

Bár a lap próbálta kideríteni, hogy kiről beszélt Balog Zoltán, kitől kapott jelzéseket, illetve mi lett az ügy kimenetele, írásbeli kérdéseikre semmilyen reakció nem érkezett püspöktől. A kegyelmi ügyben játszott szerepéről egyébként Balog Zoltán a leirat szerint azt mondta: „ha valaki úgy gondolja, hogy valaki egy konkrét ügyben, amiért valaki súlyosan megbűnhődött, méltatlan büntetést kapott, egyébként is nem úgy bűnös ember, ahogyan kimondta a bíróság – még ha ezzel ítéletet nem is kérdőjelezünk meg –, akkor az a dolga, hogy kegyelmet kérjen, ha erre van lehetősége. Hányszor tettem ezt meg az elmúlt 20-25 évben! Hogy kegyelmet kértem, segítséget kértem, megértést kértem, támogatást kértem, elnézést kértem, és mindig újra igyekeztem.”

Mindezek után arra is kitért arra is, hogy ki mindenki felelős még rajta kívül a botrányért, amibe a körtársasági elnök és Varga Judit is belebukott: „Emlékszem, amikor először kaptam egy ilyen üzenetet valakitől – régi szolgatársam és lelki testvérem –, hogy te vagy a mi Józsefünk ott a fáraó udvarában, hát intézkedj, csináld, mondjad, kérjed! És amikor lelkipásztorként kértem, akkor – talán kevésbé figyeltetek erre – együtt (?) lelkipásztor társakkal (együtt) kértem, akiknek a nevét soha nem fogom kiadni, mert nem akarom (…?), meg iskolaigazgatóval, meg tanárokkal, meg szülőkkel, meg diákokkal, akik kiálltak egy 40 éves pedagóguspálya mellett...”

A portál ezzel a részlettel kapcsolatban is küldött kérdéseket Balog Zoltánnak, ám ezekre sem érkezett válasz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk