Befogadta az „alapítványosított” egyetemek keresetét az unió bírósága, kezdődhet az Erasmus-per

  • narancs.hu
  • 2024. április 22.

Belpol

Merkely Béla korábbi bejelentését a bírói testület is megerősítette.

Az Európai Unió Bírósága befogadta azt a keresetet, amelyet hat „alapítványi” – vagyis magánintézménnyé alakított korábban állami fenntartású – egyetem nyújtott be tavaly májusban az Európai Tanács 2022. decemberében hozott határozata ellen – írja a Népszava.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora még a lapnak korábban adott interjújában beszélt arról, hogy az Európai Unió Bírósága befogadta a pert, amit magyarországi egyetemek indítottak, miután az Európai Tanács megtiltotta, hogy az EU szerződést kössön az alapítványi formában működő intézményekkel, ami lényegében az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való ideiglenes kizárásukat jelenti. A hivatalos indoklás szerint a tiltás addig marad érvényben, amíg a magyar kormány nem szünteti meg az ilyen intézmények kuratóriumaira jellemző összeférhetetlenséget. A másfél éve zajló eljárásban mostanáig nem sikerült megállapodniuk a feleknek, bár az egyeztetések folyamatosak.

Merkely Béla bejelentését – miszerint a bírák két hete befogadhatónak minősítették a keresetet – most a bírói testület is megerősítette lapnak.

Mindez azt jelenti, hogy elkezdődhet a per, amely valószínűleg másfél-két évig fog tartani. Ennek ellenére a rektor abban bízik, hogy az alperes EU Tanács még az év vége előtt „döntetlent” ajánl, azaz visszalép a pertől. Ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a nevezett felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val, akkor természetesen okafogyottá válik a per.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk