Balog Zoltán levelet írt a lelkipásztoroknak K. Endre ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. február 13.

Belpol

"A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel."

"Azért szólítalak meg Titeket levelemben, mert Nektek szeretnék számot adni, mert mi hordozzuk a felelősséget egyházunkért. Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam, mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. De előttetek kész vagyok megállni. Bízzatok a lelkipásztori találkozások lehetőségében, legyetek türelmesek, és imádkozzatok!"

Így kezdődik az a körlevél, amit a Telex szerzett meg, amelyben Balog Zoltán református püspök, az emberi erőforrások egykori minisztere fordult lelkipásztor és presbiter testvéreihez hétfőn, február 12-én, két nappal azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondott és Varga Judit volt igazságügyi miniszter bejelentette visszavonulását a közélettől.

A lap által bemutatott levélben Balog azt írja, hogy

A személyes támadás legalantasabb részeire talán nem érdemes szót vesztegetni.

Majd felidézi, hogy (eredetileg) 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja volt a köztársasági elnök tanácsadó testületének, hozzátéve, hogy tanácsadói minőségében nem az egyházat képviselte. Balog szerint akár tévedett, akár nem, "amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik".

Álláspontja szerint Novák Katalin a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott, Balog pedig tiszteletben tartja azt, ahogyan ezt az ügyet lezárta.

"2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került.

Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be.

Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel.A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel. A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. A Református Egyházban ebben is egyek vagyunk."

Balog jelezte azt is, hogy minderről –ahogy arról lapunk is beszámolt – kedden a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot tesz.

Mint arról lapunk is beszámolt, Balog Zoltánt, a püspököt régi ismertség fűzi K. Endréhez, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteséhez, akit pedofil bűncselekmények eltussolása miatt ítéltek el, majd kegyelmet kapott Novák Katalintól, ami miatt a köztarsasági elnök és végül Varga Judit is lemondott. Balog évtizedeken át bizalmasa és politikai mentora volt Novák Katalin köztársasági elnöknek, őt sejtik a kegyelmi döntés mögött.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.