Balogh Zoltán: A homoszexuális hajlamot nem minősítjük, a kapcsolatot nem tudjuk elfogadni

  • narancs.hu
  • 2021.07.26 08:25

Belpol

A jelenleg református püspökként dolgozó egykori miniszter szerint nincs baj az emberi jogok védelmével.

Balog Zoltán volt miniszter a Népszavának adott interjút, melyben többek között elmagyarázta, hogy "belső hívásra" fordított hátat a politikának, jelenleg dunamelléki református püspök, a zsinat lelkészi elnökeként dolgozik az emberminiszter, az Emmi egykori vezetője. "Megérett bennem az elhatározás, hogy direkt módon szeretném az egyházamat szolgálni." Balog az aktív politikai pályájára visszaemlékezve, azt is elemezte, hogy tették szitokszóvá az emberi jogokat a kormánykommunikációban.

“Nem látom, hogy ma gyengébb lenne az emberi jogok védelme, mint tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt volt” – mondta Balog, hozzátéve, hogy a kormányban mindenki a saját területéért felel, de meg kell lennie bizalomnak és a jóindulatnak, és azt kell gondolni, hogy a vele egy csapatban játszók is a legjobb tudásuk szerint dolgoznak.

Balog szerint az állandó ellenségkép kialakítása politikai trend, aminek ő azt gondolja, nem részese. “A politikának általában szüksége van ellenségképre, mert ez a szomorú világ alakult ki. Negatív indulatokból könnyebb szavazatokat csiholni, mint pozitív üzenetekből. Én továbbra is a 2002-es polgári szlogenhez tartom magam: hiszek a szeretet és az összefogás erejében.”

Az interjú további részében aktualitásokról van szó, például beszél a homofób törvényről. “Egyházunk már jóval korábban, 2004–ben kiadott egy állásfoglalást, amely a Biblia és a hitvallási irataink alapján kifejti, mit gondolunk házasságról, szexualitásról, homoszexualitásról, a gyermekek védelméről.

A homoszexuális hajlamot nem minősítjük, a homoszexuális kapcsolatot viszont nem tudjuk elfogadni. Az Úristennek és tanítványainak gyűlölniük kell a bűnt, de szeretniük kell a bűnöst”

– így összegezte álláspontját, de kiemelte, hogy ő maga nem lát olyan részt a törvényben, ami összemossa a homoszexualitást a pedofíliával.

Balog mindemellett arról is beszélt, hogy továbbra is jó viszonyban van Orbán Viktorral, de erről inkább nem is beszél, mármint ennél többet, mert az egész református egyházban az az elvárás, hogy ne politizáljanak: “Nagyon érdekes, hogy kívülről elvárják az egyháztól – azok, akik amúgy nem tagjai az egyháznak –, hogy alkosson véleményt közéleti, politikai kérdésekről, az egyháztagok nagy része viszont éppen azt szeretné, ha az egyház nem ezzel foglalkozna, hanem azzal, ami a lényeg. Mély bölcsesség van ebben az elvárásban. Ha állandóan kormányzati intézkedésekre vagy ellenzéki nyilatkozatokra reagálunk, akkor elveszítjük a lényeget.”

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.