Bárhonnan utaznak haza a magyarok, nem kell karanténba menni

  • narancs.hu
  • 2020. június 22.

Belpol

Lazább a szabály, mint bárki gondolta. Mindeközben egyre több helyen kezdtek újra szigorítani.

A Portfolio vette észre, hogy a június 18-án hatályba lépett kormányrendeletben nemcsak az EU országokból való beutazás szabályait lazították. Bár eddig Szijjártó Péter bejelentése arra engedett következtetni, hogy csak az EU-ból és a társult országokból hazaérkező magyar állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól, a rendelet ennél sokkal engedékenyebb.

A rendelet szerint ugyanis a magyar állampolgároknak egyetlen országból hazaérkezve sem kell már karanténba vonulniuk. A Konzuli Szolgálat sajtónyilatkozatot ugyan nem kívánt adni, de a Portfolio egyik munkatársa magánszemélyként kereste meg ez ügyben őket, és így megerősítették, hogy valóban semmilyen karanténkötelezettség nincs a Magyarországra beutazó magyar állampolgároknak, bárhonnan is érkezzenek.

Megkeresésükre a rendőrség is elmondta, hogy  minden magyar állampolgárt beengednek a határon, a karantén elrendelése azonban a járványügyi hatóság hatáskörébe tartozik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számán magánszemélyi felkeresésre szintén azt mondták, hogy magyar állampolgároknak, bárhonnan is érkezzenek haza, nem kell kötelező házi karanténba vonulni.

Mindeközben a WHO kiemelten figyelmeztet, hogy Európán kívül, főként az USA-ban és Dél-Amerikában javában dúl a járvány; Dél-Korea már hivatalosan megerősítette, hogy a járvány második hulláma zajlik országukban, bár még nem ért el a napi fertőződések száma magas szintet.

Az elmúlt napok hírei szerint pedig Horvátországban újra emelkedik a fertőzöttek száma, Izraelben újranyitották a kórházak koronaosztályait, Németországban pedig egy egész járást lezártak egy húsüzemi járványgóc miatt , továbbá Szlovánia újra szigorított az országba lépés szabályain a behurcolt vírusos esetek miatt.

Neked ajánljuk