A köztévébe nem kerültek be, de az MTI beszámolt a tüntető diákokról

  • narancs.hu
  • 2022. december 9.

Belpol

Az MTVA-székháznál tiltakoztak, mert a köztévé nem ismerteti az álláspontjukat.

Fáklyákkal vonultak Budapesten a Flórián térről az MTVA Kunigunda úti székházához az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében a tanárok kirúgása ellen és az oktatásügy problémáinak megoldásáért demonstráló diákok.

Azt akarták elérni, hogy a közmédiában az ő álláspontjuk is megjelenjen, de eddig nem boldogultak, választ sem kaptak az egy hónapja elküldött ultimátumukra

A vonulásos demonstráció hatkor kezdődött. A Telex arról írt, háromnegyed hatkor néhány százan gyűltek össze indulásra készen a Flórián térnél. A szervezők fáklyákat osztottak. A 24.hu úgy becsülte, hat órakor mintegy ezren indultak el az MTVA-székház felé.

 

 
 Fotók: Sióréti Gábor
 

 Mire a demonstrálók az MTVA-székházhoz értek, kétezresre duzzadt a menet, és eleredt az eső. A főépület előtt, az út közepén színpadot állítottak. A rendőrség nem vont kordont az épület köré, de sok rendőr biztosítja a rendezvényt.

 

 
 

 Az első felszólaló, egy diák arról beszélt, hogy a hatalom el akarja hallgattatni őket, az MTVA-t hazugsággyárnak nevezte. Szerinte a kormány oktatáspolitikája embertelen, kirekesztő, nem biztosít mindenkinek egyenlő esélyeket. 

A résztvevők elmondták, azért jöttek ide, hogy bemehessenek a köztévébe, elmondani, milyen borzasztóan rossz helyzetben van az oktatás. A színpadon betörték egy tévé képernyőjét. A résztvevők azt skandálták, „engedj be, engedj be!”

 
 
 

 A kormány valóságérzékét, a tanárok és az oktatásügy helyzetét taglaló beszédek után a demonstrálók – ahogyan november 18-án a Clark Ádám téren – befogott szájjal álltak, így fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy a közpénzből fenntartott televízió nem ismerteti az érveiket, majd elénekelték a Mi vagyunk a Grund című dalt.

 
 

 A következő szónok arról beszélt, a hatalom szempontjából az a jó gyerek, aki hallgat, elfogadja a sorsát, nincs saját véleménye, elhiszi, amit a televízióban lát. Őt azonban a tanárai nem erre, hanem szabad véleménynyilvánításra és kritikus gondolkodásra tanították, és nem fog beletörődni abba, hogy a tanárait semmibe veszik. 

 

 Végül Mihalics Lili arról beszélt, hogy szerinte sikeres ez a tiltakozássorozat, mert egyre többen nyilvánítanak így véleményt, és egyre hangosabbak. Ami zajlik, hosszú türelemjáték, ők mindenesetre folytatni fogják. A tömeg is azt skandálta: folytatjuk. 

A demonstráció a Himnusz eléneklésével ért véget.

 
Fotók: Sióréti Gábor
 

 A Telex azt írja, hogy miközben a diákok a ház előtt tüntettek, és az elfogult manipulációt kifogásolták, az M1-en beszélgetés zajlott, amelynek címe: „A dollárbaloldal áll a tüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött”.

Ám este negyed nyolckor az MTVA-hoz tartozó Magyar Távirati Iroda online hírfolyamában megjelent egy fotó a fáklyás diákokról, az alábbi szöveggel: „Az Egységes Diákfront demonstrációjának résztvevői vonulnak fáklyákkal a Flórián térről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza elé 2022. december 9-én.”

Később még újabb fotókat is közzé tett a hírügynökség, majd háromnegyed kilenckor a tudósítást:

„Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt péntek este tanárok, diákok szülők és a velük szimpatizálók az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.

»Engedj be!« – skandálták a tüntetők, akik azt kifogásolták, hogy szerintük a közmédia nem tájékoztatja a magyar lakosságot az oktatás valódi helyzetéről és nem mondhatják el a köztelevízióban az álláspontjukat az oktatásügyért demonstrálók.

A többi között a szónokok felszólítására a tüntetők egy percre befogták a szájukat, így mutatva, hogy a közmédia szerintük miként hallgatja el a követeléseiket.

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket.

A tüntetés a Flórián téren kezdődött, onnan vonultak a demonstrálók az MTVA épülete elé.

Útközben a »Szabad ország, szabad oktatás«, a »Fizessétek ki a tanárainkat!« és »A csend nem rend« rigmusokat skandálták.

A menetelők olyan molinókat tartottak a magasba, mint »Minden hatalom a népé«, »Ki fog minket tanítani?«, »Még több stadiont, még kevesebb tanárt!«. Az egyik demonstráló egy molinón Haynauhoz, az 1848/49-es szabadságharc utáni megtorlások elrendelőjhez hasonlította az oktatást felügyelő belügyminisztert. »Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár« – szerepelt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok számára utalva a táblán.

A menetben résztvevők fáklyákat gyújtottak és Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték.

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.