Belső vizsgálat a BÁV Rt.-nél: A sokat felbecsülni

  • M. M.
  • 1998. július 9.

Belpol

A BÁV Rt. és az MSZOSZ, valamint az MSZP közötti, a választási kampány idején kötött ügyleteket vizsgálta a cég vezetősége, lényegében beismerve a kampánytámogatást, amelynek során - a képvásárlások és az ingatlanbérlés és -becslés révén - május-júniusban egy valag pénz hagyta el a bizományi kasszáját. Szó lesz most azokról a cégekről is, amelyekkel a BÁV ingatlanbecsültetett.
A BÁV Rt. és az MSZOSZ, valamint az MSZP közötti, a választási kampány idején kötött ügyleteket vizsgálta a cég vezetősége, lényegében beismerve a kampánytámogatást, amelynek során - a képvásárlások és az ingatlanbérlés és -becslés révén - május-júniusban egy valag pénz hagyta el a bizományi kasszáját. Szó lesz most azokról a cégekről is, amelyekkel a BÁV ingatlanbecsültetett.

A BÁV Rt. vezető testületei lezártnak tekintik a vállalat választási kampányban kötött üzleteit. A Világgazdaság cikke alapján indított belső vizsgálat megállapította, hogy "nem volt szerencsés" a BÁV Rt.-nek az MSZP-vel kötött raktárbérleti szerződése.

Mindent egy helyre

A BÁV igazgatóságának (it) egy magát megnevezni nem kívánó tagja szerint a cég az MSZP-vel kötött üzletéről született "nem szerencsés" minősítés lényegében beismerése a kampánytámogatásnak.

A felügyelő bizottság (fb) jelentését az igazgatóság rövid tanakodás után magáévá tette, és kimondta: "a bizományi üzleti tevékenységének részét képezi", hogy festményeket vásárol, raktárakat bérel és ingatlanokat becsültet fel. Emlékeztetőül: a szocialistákhoz közel álló BÁV Rt. májusban 25 millió forintért képeket vásárolt az MSZP-vel választási szövetséget kötött MSZOSZ-től, 15 millió forintért 150 négyzetméteres raktárat bérelt a volt nagyobbik kormánypárt Köztársaság téri pincéjében, valamint 67 millió forintért felmérte ingatlanjait.

Az MSZOSZ festményeinek megvételét - amiről az fb és az it megállapította, hogy "a törvényi előírásoknak, a jogszabályoknak és a vonatkozó belső szabályzatoknak megfeleltek" - a BÁV üzleti stratégiájába illeszkedőnek és a cég eredményessége szempontjából is megalapozottnak találták a testületek.

További kételyeket talán csak az ébreszthet a bizományosságban - egyébként elítélendő módon - kevésbé járatos halandóban, hogy miért adta tovább néhány nap alatt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik cége (a BÁV Rt.) a pénzintézet másik vállalkozásának (a Trezorg Kft.-nek) a szakszervezet képeit.

Mindenki egy helyen

A Trezorg Kft.-t - amelyik a százszázalékos tulajdonában lévő Treport Kft.-vel egy helyen, Budapesten, a Futár utca 17-ben működik - az MFB hozta létre még 1990-ben. A Trezorg és a Treport nemcsak nevében hasonló cégek, további érdekességük, hogy ügyvezetőik, Farkas Éva, illetve Potecz Lajos (előbbi MFB-alkalmazott) ugyanazon a címen laknak. A Treport aztán további cégeket hozott létre, köztük a Balatoninvest ´96 Kft.-t, amelynek ügyvezetője, Markovszky György a fent említett kft.-k közvetett vagy közvetlen tulajdonosa, az MFB által birtokolt BÁV-it tagja lett. Vagyis: az MFB alapított egy kft.-t, a Trezorgot, mely létrehozta a Treport Kft.-t, amely bejegyeztette a Balatoninvestet, amelyik aztán it-tagot adott a BÁV-nak, az MFB egyik legfontosabb cégének. Ezzel a kör bezárult.

De vissza a Trezorghoz. Utóbbi sohasem tartozott az éppen összekapart egymilliós családi kft.-k sorába. Már alapításakor 18 millió forinttal rendelkezett, hogy aztán alaptőkéje 1993-ban 2 millióra essen vissza, és innen induljon el a mai elérhetetlen magasságokba. A vállalkozás 1995-ben 452 millió forintos, 1996-ban 1,3 milliárdos alaptőkével dicsekedhetett. Az igazán sikeres éve azonban a tavalyi volt, amikor 1997 decemberének utolsó munkanapjai egyikén 3,1 milliárd forintra ugrott az alaptőkéje. Csak összehasonlításképp érdemes megemlékezni a BÁV Rt. alaptőkéjéről is, amely 2,2 milliárd forint. A Trezorg Kft. fő tevékenysége - a cégpapírok tanúsága szerint - "a vagyonkezelés, holdingtevékenység". Ez akkor érdekes, ha tudjuk, hogy a BÁV Rt. "stratégiai változások" előtt áll - immár sokadszor -, és ismét felmerült a cég holdingszerű működtetése. Winkler Gyula, a BÁV vezérigazgatója szeptemberre készíti el a zálog- és kereskedelmi tevékenységet különválasztó tervezetet. A Narancs úgy tudja, hogy az üzleti tevékenység -amelynek nagyságát a zaciba vágott zálogtárgyak 3,5 milliárd forintos értéke kellőképpen jellemzi - megszerzésére az MFB startolt rá. A fejlesztési bank jó pillanatban mozdult, hiszen ez év december 31-én lejár a BÁV és a Kereskedelmi Hitelbank záloghitelezésről szóló szerződése.

Bábu vagy

Az it nem hagyta szó nélkül a BÁV Rt. ingatlanfelmérő üzleteit sem. A négy kis kft.-vel 67 millió forintért készíttetett felmérés "azt a stratégiai döntést alapozta meg, hogy a társaság az általa bérelt ingatlanokat megvásárolja, és áttekintést kapjon a társaság tulajdonában lévő valamennyi ingatlan piaci forgalmi értékéről". A BÁV nem késlekedett a májusi ingatlanbecsültetés után: már megállapodott az illetékes önkormányzatokkal a Bécsi, a Párisi, a Semmelweis utcai, a Szent István körúti, a Ferenciek terén lévő, illetve három Andrássy úti ingatlan megvásárlásáról. A vételár több mint 500 millió forint lesz.

A bizományi fb-je és it-je elfogadta a menedzsment érvelését, mely szerint azért fizettek ki irreálisan magas összegeket az ingatlanbecsüsöknek, mert azok valamennyi BÁV-intézményt feltérképezték. Ennek bizonyítására a vezérigazgató bemutatta a dokumentumokat. A nyilvánosságra került szerződések viszont csak néhány ingatlan felméréséről szólnak. Így a Meriden Kft.-nek adott megbízás a Szent István körúti (19 millió plusz áfa díjért), a Hi-Line Kft.-vel kötött szerződés a Párisi utcai (19 millió plusz áfa sikerdíjért), a Come-Help kft.-s papír az Andrássy úti épületek (18,2 millió plusz áfa), a New-Flat nevű céggel kötött egyezség (11 millió plusz áfa) pedig a Bécsi és Semmelweis utcai ingatlanok felméréséről szól. Vagyis - a hivatalos nyilatkozatok ellenére - nem az összesről. A BÁV szerint készültek szerződésmellékletek, melyek további ingatlanok felmérésére bírják a kis kft.-ket. A BÁV Rt. it - a belső vizsgálat után kiadott - állásfoglalása arról nem szól, hogy mi szükség volt mellékletek gyártására, ha egyszer az eredeti szerződések pontosan megneveznek bizonyos felmérendő ingatlanokat (és azokban sincs szó mellékletekről).

A BÁV fb- és it-tagjai felszólították a menedzsmentet, hogy a jövőben "fokozott körültekintéssel járjon el minden olyan szerződés megkötésekor, ami a tömegszervezetekkel vagy egyesületekkel történő üzleti tranzakciót jelent".

M. M.

Figyelmébe ajánljuk