Bencsik Gábor az új kata-törvényről: hát ez így elég durva

  • narancs.hu
  • 2022. július 12.

Belpol

Szerinte a fürdővízzel megy a gyerek is. 

„Hát ez így elég durva. Nem csak az adótöbblet, hanem az adminisztrációs többlet miatt. Néhányszázezer embernek most jól megbonyolítják az életét” – fogalmaz Facebook-bejegyzésben Bencsik Gábor, a kormánypárti Magyar Demokrata szerzője. 

Mint írja, afelől semmi kétség, hogy a KATÁ-s adózók köre az évek során „jóval túlszaladt” az eredetileg tervezettnél. „Egyre több ember számára az olcsó, alacsony adóval terhelt bér lehetőségét nyújtotta, holott ez a legkevésbé sem volt a célja. Ezt a már nem is kis- hanem nagykaput be kellett zárni, mert azon túl, hogy apasztotta az állami adóbevételeket, igazságtalan egyenlőtlenségeket is teremtett, egyre több ember számára lehetővé tette, hogy többé-kevésbé kiszálljanak a közteherviselésből. A KATA potyautasságra csábított, és egyre többen engedtek a csábításnak”. 

„Csakhogy most mintha a fürdővízzel a gyerek is menne” 

– írja. 

„Ezt a gyereket szellemi foglalkozásúnak mondják: ahogy a FÉSZEK Művészklub nevének feloldása sorolja: Festőművészek, Építőművészek, Szobrászok, Zenészek, Énekesek és Komédiások, meg persze írók meg filmesek meg fotósok meg mindenféle egyéb csepűrágók, akik mind boldogan éltek a kevés adó és még kevesebb adminisztráció lehetőségével. Az új szabály szerint viszont, ha a költőtől mondjuk ötezer forintért megveszi egy versét az irodalmi folyóirat, akkor szépen bérszámfejthetik az összeget – már ha az irodalmi folyóiratnak van pénze bérszámfejtőre”. 

Hozzáteszi, nem tudja, ezt a szellemi foglalkozású dolgot hogyan lehetne jól kezelni, de nem ártana megoldást találni. „Méltányos, igazságos és politikailag fölöttébb hasznos volna baráti jobbot nyújtani az egész magyar értelmiségnek”. 

Bencsik Gábor legutóbb az április 3-i országgyűlési választások után szólalt fel, akkor a közmédia elfogultsága miatt, amiért meg is kapta a magáét

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk