Nyugdíjemelést és családtámogatást tervez a kormány a jövő évben

  • narancs.hu
  • 2019. június 4.

Belpol

Benyújtották a költségvetés tervezetét: jut még bőven védelmi kiadásokra is.

A kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel,1 százalékos költségvetési hiánnyal, és 2,8 százalékos inflációval számol: Varga Mihály benyújtotta a kormány 2020-ra vonatkozó költségvetési tervezetét Kövér Lászlónak.

A kormány az állam működését tekintve - hasonlóan az idei és az előző évhez - 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített - hangsúlyozta Varga.

Egyelőre a költségvetés részleteiből azt lehet tudni, hogy a kormány szándéka szerint a családtámogatást fogják majd hangsúlyozni: jövőre 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akciótervre 500 milliárdot szánnak, a nyugdíjkiadások 136 milliárd forinttal emelkednének jövőre.

Mindemellett kiderül:

  • a védelmi kiadások 223 milliárd forinttal,
  • az oktatási kiadások 48 milliárd forinttal,
  • az egészségügyi célokra 184 milliárd forinttal emelkednek.

Eközben tovább csökkenek az adók és tovább nőnek a biztonsági kiadások - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

Hozzátette, a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálja, hogy ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést, így mindenki fél évvel korábban ismerheti meg a következő évi kormányzati terveket.

Kövér László kiemelte, hogy minden évben ez a legfontosabb törvény, a központi költségvetés elfogadásáról szóló javaslat tárgyalása. Ismertette, az általános vitát június 19-21 között folytatják le, a részletes vita június 25-28 között lesz. Július 3-án és 4-én a költségvetési bizottság megtárgyalja a módosító javaslatokat, az összegző módosítókról július 8-án döntenek majd.

Figyelmébe ajánljuk