Benyújtották a színházak finanszírozásáról szóló törvényt, szerdán szavazhatnak róla

  • narancs.hu
  • 2019. december 9.

Belpol

Az előterjesztésben az áll: „érdemes volna társadalmi egyeztetésre bocsátani”. Aha...

Benyújtották azt a törvényjavaslatot, amely alapján megváltozna a színházak finanszírozási struktúrája. A módosítás egyik sarkalatos pontja, hogy az állami támogatásoktól megfoszthatóvá válnak azok a színházak, melyek vezetőit nem a kormány hagyta jóvá.

A 444.hu emlékeztet, hogy a hivatalos kommunikáció szerint a törvényt az elmúlt napok zaklatási botrányai alapján nyújtották be, miközben a módosítás csak néhány sorban foglalkozik ezzel, és konkrétan nem tartalmaz erre való utalást.

A benyújtott törvénnyel párhuzamosan kezdeményezték, hogy kivételes eljárásban tárgyalják: tehát már szerdán szavazhatnak róla. Pedig az előterjesztésben az áll, hogy érdemes volna társadalmi egyeztetésre bocsátani, amire ilyen rövid idő alatt nem lesz lehetőség.

Több színházi személyiség is kifejtette ellenvéleményét, továbbá hétfőn demostrációt szerveznek.

Hadházy: „A kormányt a legkevésbé sem fogja meghatni a színházak tiltakozása"

A képviselő nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek. A mai nap az új kultúrtörvényről fog szólni, Schilling Árpád és Alföldi Róbert után egy politikus, Hadházy Ákos is kifejtette a véleményét, méghozzá egy nyílt levélben, amelyet Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett.

Figyelmébe ajánljuk