Hadat üzent Orbán sajtófőnökének a Magyar Békekör

  • narancs.hu
  • 2023. február 12.

Belpol

Mert Havasi fake newsnak minősített egy orosz eredetű hírt a kárpátaljai magyar katonákról.

Az ukrán hadseregben szolgáló kárpátaljai magyar katonáknak üzent a közelmúltban az orosz állami Rosszija 1-es tévécsatorna műsorában Igor Korotcsenko újságíró, védelmi és külpolitikai szakértő, újságíró.

Ezt mondta:

  • „Nagyon fontos, hogy információs lehetőségeinket felhasználva a magyar nemzetiségű ukrán állampolgároknak azt tanácsoljuk: a frontra kikerülve, az első adandó alkalommal szökjenek át a frontvonalon, és adják meg magukat az orosz fegyveres erőknek.”
  • Gondolom, meghozzuk a szükséges döntéseket annak érdekében, hogy ezeket a magyarokat – akiket erőszakkal kényszerítenek az Oroszország elleni harcra – átadjuk Orbán Viktor kormányának.”
  • „Közvetlen Moszkva–Budapest légijáratot létesítünk.”

Ahogy erre a Telex tényellenőrző sorozatában felhívta a figyelmet, ezt a hírt a Magyar Békekör Egyesület oldala átvette. Az egyesület az ukrajnai háborúról közöl hitelesnek tűnő írásokat orosz hírforrások alapján, és ezzel részt vesz az információs háborúban. A békekör ezt a hírt már úgy tálalta, mint tényt, „gondolom” nélkül: a kárpátaljai magyar katonákat „légi úton Budapestre szállítják, és átadják őket Orbán Viktornak”.

A Telex megkérdezte Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, tényleg igaz-e, hogy a magukat megadó kárpátaljai magyar katonákat Magyarországra hozzák és átadják a miniszterelnöknek.

Havasi azt felelte, ez fake news.

A Magyar Békekör Egyesület nem hagyta szó nélkül a sajtófőnök nyilatkozatát.

„Noha a tény nem fog megváltozni attól, hogy hamisnak nevezik, a félresikerült »cáfolat« felveti azt a kérdést, hogy vajon a magyar kormány kész-e menedékjogot biztosítani azoknak a kényszerbesorozott külhoni magyar katonáknak, akik a frontra érve azonnal leteszik a fegyvert, és megadják magukat az orosz hadseregnek, hogy aztán összegyűjtsék és Budapestre szállítsák őket – mint az orosz felvetésben elhangzott. A miniszterelnöki szóvivő elhamarkodott véleménye feltételezhetően nem tükrözi Orbán Viktor álláspontját, hiszen a kormányfő következetesen kiáll a kárpátaljai magyarok jogaiért Kijevvel szemben, így aligha férhet kétség ahhoz, hogy ne viselné szívén életüket és sorsukat” – írja a portál.

A békekörösök szerint a hadifoglyok ideszállítására lehetne „kerülő úton” megoldást találni, és emlékeztetnek, ők már február 6-án javasolták a magyar kormánynak, kössön megállapodást az orosz féllel, hogy a magukat megadó magyarok kapjanak menedékjogot, az ukrán állam később ne vonhassa őket felelősségre amiatt, hogy megadták magukat. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.