Hadat üzent Orbán sajtófőnökének a Magyar Békekör

  • narancs.hu
  • 2023. február 12.

Belpol

Mert Havasi fake newsnak minősített egy orosz eredetű hírt a kárpátaljai magyar katonákról.

Az ukrán hadseregben szolgáló kárpátaljai magyar katonáknak üzent a közelmúltban az orosz állami Rosszija 1-es tévécsatorna műsorában Igor Korotcsenko újságíró, védelmi és külpolitikai szakértő, újságíró.

Ezt mondta:

  • „Nagyon fontos, hogy információs lehetőségeinket felhasználva a magyar nemzetiségű ukrán állampolgároknak azt tanácsoljuk: a frontra kikerülve, az első adandó alkalommal szökjenek át a frontvonalon, és adják meg magukat az orosz fegyveres erőknek.”
  • Gondolom, meghozzuk a szükséges döntéseket annak érdekében, hogy ezeket a magyarokat – akiket erőszakkal kényszerítenek az Oroszország elleni harcra – átadjuk Orbán Viktor kormányának.”
  • „Közvetlen Moszkva–Budapest légijáratot létesítünk.”

Ahogy erre a Telex tényellenőrző sorozatában felhívta a figyelmet, ezt a hírt a Magyar Békekör Egyesület oldala átvette. Az egyesület az ukrajnai háborúról közöl hitelesnek tűnő írásokat orosz hírforrások alapján, és ezzel részt vesz az információs háborúban. A békekör ezt a hírt már úgy tálalta, mint tényt, „gondolom” nélkül: a kárpátaljai magyar katonákat „légi úton Budapestre szállítják, és átadják őket Orbán Viktornak”.

A Telex megkérdezte Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, tényleg igaz-e, hogy a magukat megadó kárpátaljai magyar katonákat Magyarországra hozzák és átadják a miniszterelnöknek.

Havasi azt felelte, ez fake news.

A Magyar Békekör Egyesület nem hagyta szó nélkül a sajtófőnök nyilatkozatát.

„Noha a tény nem fog megváltozni attól, hogy hamisnak nevezik, a félresikerült »cáfolat« felveti azt a kérdést, hogy vajon a magyar kormány kész-e menedékjogot biztosítani azoknak a kényszerbesorozott külhoni magyar katonáknak, akik a frontra érve azonnal leteszik a fegyvert, és megadják magukat az orosz hadseregnek, hogy aztán összegyűjtsék és Budapestre szállítsák őket – mint az orosz felvetésben elhangzott. A miniszterelnöki szóvivő elhamarkodott véleménye feltételezhetően nem tükrözi Orbán Viktor álláspontját, hiszen a kormányfő következetesen kiáll a kárpátaljai magyarok jogaiért Kijevvel szemben, így aligha férhet kétség ahhoz, hogy ne viselné szívén életüket és sorsukat” – írja a portál.

A békekörösök szerint a hadifoglyok ideszállítására lehetne „kerülő úton” megoldást találni, és emlékeztetnek, ők már február 6-án javasolták a magyar kormánynak, kössön megállapodást az orosz féllel, hogy a magukat megadó magyarok kapjanak menedékjogot, az ukrán állam később ne vonhassa őket felelősségre amiatt, hogy megadták magukat. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk