Helyzetkép belülről: így zajlott le a felmondási hullám az ajkai kórházban

  • Varga Domokos Péter
  • 2018. szeptember 17.

Kis-Magyarország

A minőség rovására megy az, ahogyan pótolni próbálják az ajkai kórház felmondott szakembereit. A egyik felmondott nővérrel beszélgettünk.

Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályáról az elmúlt napokra minden, korábban ott dolgozó nővér távozott. Az idáig vezető folyamatról, a jelenlegi helyzetről, az okokról beszélgettünk az egyikükkel. Anonimitást kért, amelyet tiszteletben tartunk. Helyzetkép következik, belülről.

Világszínvonalú egészségügy: az összes nővér felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán

Elegük lett a túlterhelésből. Augusztusban az összes ápoló beadta a felmondását az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán – írja a 24.hu. A portál szerint nyolc ápolóról van szó, akik szeptember végéig még ellátják a feladataikat, mert a felmondási idejük a hónap végéig tart.

Felmondott a főnővér és a helyettese

Interjúalanyunk a kérdéseinkre válaszolva elmondta, egy hatágyas intenzív osztálynak a vonatkozó törvény által megszabott 11 nővér plusz egy főnővéri létszámmal kell dolgoznia. Az ajkai kórházban ez idén januárig rendelkezésre is állt. Ekkortól kezdett folyamatosan csökkenni a létszám. Ennek a folyamatnak volt egy természetes része is: volt, aki tartós táppénzre ment, mások gyerekszülés miatt távoztak, néhányan nyugdíjba vonultak.

Ezt a helyzetet akkor egy fő felvételével, valamint két 65. évét betöltött nyugdíjas visszahívásával oldották meg. Utóbbiak azonban a csökkentett óraszámban való foglalkoztatás miatt ketten egy ember munkáját tudták átvenni.

false

 

Júniusban viszont felmondott az osztály főnővérének helyettese, őt júliusban a főnővér követte. A folyamat ezt követően megállíthatatlannak tűnt, mert júliusban négy nővér egyszerre mondott fel, majd egy OKJ-s ápoló is távozott. A legutóbbit kivéve a felmondók valamennyien az ajkai kórházban eltöltött 25-30 éves munkaviszonnyal rendelkeztek, a területükön kiváló munkaerőnek számítottak, diplomával rendelkeztek. A szakmai versenyeken jellemzően kiválóan szerepeltek. A régi gárdából jelenleg már csak egy ember dolgozik, de informátorunk szerint már neki is megvan az új munkahelye.

A kórház vezetése a négy ember együttes felmondása után sürgős intézkedéseket hozott, feltöltötték a létszámot. Forrásunk úgy fogalmazott, hogy „delegáltak oda embereket, például gyerekosztályról, illetve bérnővéreket is alkalmaznak”. Utóbbiakat munkaerő-közvetítő cégek hozzák, akár naponta más-más helyre küldik őket.

Bicskanyitogató bértárgyalások

A felmondásokhoz az év elején a kórház vezetésével kezdett, de csak részeredménnyel zárult bértárgyalások vezettek. Az ajkaiak más városokhoz képest akár bruttó 70, de a fővároshoz képest 100 ezerrel is kevesebbet kerestek havonta. Kaptak ugyan 40 ezer forintos béremelést, de ezzel csak utolérték a saját sürgősségi osztályuk nővéreit, a más intézményekben jellemző fizetési többletet nem érték el. De mellé megkapták azt is, hogy „nem elég lojálisak az intézményhez”. Az interjúalanyunk szerint  a bértárgyalás alatt „bicskanyitogató” volt a vezetés stílusa, azt éreztették a dolgozókkal, hogy „zsarolják a főnökséget”.

Forrásunk úgy érzi, a béremelés addigra már egyébként is elkésett, a nővérek a B tervük szerint több, jobbnak tűnő állásajánlattal is rendelkeztek. Ugyanakkor hangsúlyozta, a kórház „leamortizált” tárgyi felszereltsége a korábbi évekhez képest javult: új ágyakat, új lélegeztetőgépeket kaptak. Az intenzív osztály orvosait felkészültnek tartja, jó munkakapcsolatban, jó légkörben dolgoztak együtt. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a korábbi főigazgató inkább partnernek tekintette őket, az újtól lekezelést kaptak, úgy érezték, teljesen elveti a szakmai alapú érvelést.

A nővér határozattan cáfolta, sőt visszautasította, hogy valamiféle közös „összeesküvésben” vettek volna részt, kikérte magának, hogy az „osztály tönkretétele” lett volna a céljuk, nem a kórháznak akartak rosszat. Tény, hogy a főnővér és a helyettesének távozása hatott a többi dolgozó döntésére, de a végső szót mindenki maga mondta ki.

Az egészségügyi kormányzat csak a pofátlanság határát súrolja

Az egészségügyi kormányzat csak a pofátlanság határát súrolja

Fotó: Németh Dániel

 

Még az egyszerre távozó négy embernél sem áll meg a feltételezés, mert az őket fogadó intézményben, egy új részlegben pontosan ennyi emberre volt szükség. Szinte minden nővér szakmai területen helyezkedett el: tüdőgyógyintézetben, háziorvos mellett asszisztensként, szociális szférában. Egyikük távozik külföldre, ő elhagyja a pályát.

Nem a szakma, a lojalitás számít

Beszélgetőpartnerünk az osztály mostani működését szakmailag most nem tartja igazán megbízhatónak a nem teljes értékű szakdolgozói, nővéri gárda hiánya miatt. Bele lehet tanulni a feladat ellátásába – mondta –, de ennek az adott időben ára van, mindenképpen a minőség rovására megy. Ahhoz, hogy valaki a vészhelyzeteket kezelni tudja, feltétlenül kell egyfajta felkészültség, rutin.

A képzett nővér úgy véli, a magyar egészségügyi helyzetet csak magánbiztosítók, magántőke bevonásával lehetne megoldani. A mai magyar egészségügy legnagyobb problémájának a paraszolvencia létezését, a korrupciót, a finanszírozás elavultságát, a források egyenlőtlen elosztását tartja, és azt, hogy a vezetőket nem a szakmai hozzáértésük, hanem az irányítóik felé bizonyított elköteleződésük, „lojalitásuk” alapján nevezik ki. Az egészségügy romlásának folyamata szerinte visszafordíthatatlan.

Bár nincs ok-okozati kapcsolatban, de idetartozik, hogy az ajkai kórház sürgősségi betegellátó osztályának főnővére lemondott a beosztásáról. Igaz, az intézményt nem hagyja el.

Válaszra várva

Az alábbi kérdéseket tettük fel Nagy Zoltánnak, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatójának:

A nyári hónapoktól kezdődően, de mostanra az intenzív osztályon dolgozó valamennyi nővér beadta a felmondását. Nagy részük a felmondási idejét tölti, de többen már ténylegesen nem dolgoznak az intézményben. Pótolták-e a hiányzó létszámot, jelenleg biztosított-e, szakmailag megnyugtató-e az osztály működése?

Mikorra jár le valamennyi nővér felmondási ideje, ezt követően is működőképes marad-e az osztály?

Választ azonban a cikk megjelenéséig nem kaptunk. Amennyiben a főigazgató válaszol, frissítjük cikkünket.

Figyelmébe ajánljuk