Betiltatná a magántűzijátékot a Párbeszéd-Zöldek

  • narancs.hu
  • 2024. január 3.

Belpol

Szembemegy a szilveszteri népszokással az ellenzéki párt a köznyugalom és a környezet védelme érdekében.

Petíciót kezdeményezett a Párbeszéd-Zöldek a magánhasználatú pirotechnikai eszközök betiltásáért.

Az ellenzéki párt szerint a mostani szilveszteri tapasztalatok is azt igazolják, hogy a felelőtlenül használt tűzijátékok, petárdák baleseteket, tüzet okoznak, ezrek nyugalmát zavarják meg hosszú időre, fogyatékkal élő emberek és társállatok életét változtatják pokollá.

A Párbeszéd-Zöldek, ahogy az augusztus huszadikai állami megemlékezés idején, ezúttal is a pirotechnikai eszközök káros hatásaira, a lég- és zajszennyezésre, az állatvédelmi kockázatokra hívta fel a figyelmet, és szelídebb, a környezetet jobban kímélő ünneplést szeretne Magyarországon, ezért döntött úgy, hogy a magánhasználatú pirotevhnikai eszközök használatának teljes tiltásáért indít aláírásgyűjtést.

Korábban ez ügyben már törvénymódosító javaslatot is benyújtott.

Az idei szilveszter 70 tűzesettel járt Magyarországon, ebből 34 alkalommal gyújtottak meg kukát, hulladékot vagy lakást petárdák, tűzijátékok. A katasztrófavédelem január elsejei közleménye kiemelt egy sárvári esetet. Ott a Deák Ferenc utca egyik tízemeletes társasházának hetedik emeleti ablakán repült be és okozott tüzet egy tűzijáték-rakéta.

A Borsod24 a Párbeszéd-Zöldek petícióját ismertetve fölidézi,  hogy 2022 szilveszterén Miskolcon egy erkélyre belőtt tűzijáték miatt keletkezett lakástűz, és emiatt 40 embernek kellett elhagynia a lakását.

A pirotechnikai eszközök hatásairól szól ez a cikkünk:

Azt, hogy hogyan lehet érvényt szerezni egy helyi rendeletnek, amely a pirotechnikai eszközök használatát korlátozza, ez az írás ismerteti:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.