Betonoznak Csopakon, közvetlenül a Balaton szélén

  • narancs.hu
  • 2021. március 17.

Belpol

A helyi hírportál várja a hatóságok válaszát, hogy van-e erre engedély.

„Beépítetlenül megőrzendő parti területsáv”. A Hírbalaton által bemutatott térkép szerint ilyen szöveggel jelölt területen folyik építkezés Csopakon, a Balaton-parton. A helyiek meggyőződése, hogy törvénysértő a beruházás, amelyen nagy fúrógéppel dolgoznak, és betonoznak, a fotók tanúsága szerint közvetlenül a víz szélén. 

A portál kérdésére Ambrus Tibor csopaki polgármester azt mondta, a beruházás magánterületen zajlik, egy leégett épületet építenek újjá a tavaly ősszel eladott közforgalmú kikötő mólójának keleti oldalán.

A Hírbalaton azt írja, 2019-ben tényleg leégett ott egy konténerbisztró, de az nem szerepelt a vízpart használatát szabályozó 2016-os miniszteri rendeletben, sem az új vízparti tervekben, vagyis a portál következtetése szerint engedély nélkül állt ott.

A helyieknek azért szúrt szemet az építkezés, mert az az ingatlan korábban ligetes terület volt, de miután magántulajdonba került, sok fát kivágtak. Csopak parti sétánya pedig zsúfolt nyaranta, a strand keskeny, fontos lenne, hogy maradjon elég zöld terület. 

A beruházás képviselője a portál kérdéseire azt írta, a régi nyárfákat az önkormányzattal egyeztetve vágták ki, mert balesetveszélyessé váltak, de platánt, kőrist, gyertyánt, tölgyet telepítenek helyettük. A beruházó emlékeztet, hogy a móló keleti oldalát és a vele szemben lévő betonszigetet korábban is horgászatra, csónakkikötőnek használták. A területen több mint tíz éve nonprofit vitorlásiskola működik, a csopaki iskolások ott tanulnak vitorlázni tornaórán, az egyesület legjobb versenyzője a tokiói olimpiára készül.

„A betonsziget megerősítése, rekonstrukciója tavaly télen történt, a móló hozzánk tartozó oldalára idén került sor. A közművezetékek, melyek már korábban is helyben voltak, most kicserélésre kerültek. A teljes kivitelezést egy helyi vállalkozás, a Nemeskövesd Kft. végzi, mely, mint neve is mutatja, ugyanúgy elkötelezett Csopak értékei mellett, mint a terület gazdái. Az élet összetettségével, a polgárok elvárásainak sokszínűségével jár az, hogy semmilyen előrelépés, funkcióváltozás nem arathat maradéktalan sikert” – írta a beruházás képviselője.

A Hírbalaton várja a hatóságok válaszát azzal kapcsolatban, van-e engedély erre a beruházásra.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?