Bevallotta a minisztérium: tényleg lemond az uniós milliárdokról az Elios-ügy miatt

  • narancs.hu
  • 2019. február 13.

Belpol

Aki a számlát állja: a magyar adófizető.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről.

Nem győzködi tovább a kormány az uniót az Elios-projektek szabályszerűségéről, inkább lemondanak a támogatásról

Jávor Benedek szerint ez a csalás egyértelmű elismerése. Több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről.

Most a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium gyakorlatilag megerősítette ezt. A hvg.hu kérdésére azt írták, hogy „a gyakorlat szerint mindig túlvállalás történik, mert az Európai Bizottság minden országban mindig vitatja a projektek egy részét”. Ezzel pedig lényegében elismerik, hogy tényleg nem adják le az Elios-számlákat, és lemondanak a pénzről.

A minisztérium még azt is írta, hogy „110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”. Szerintük az Elios-ügy csak kampányeszköz, a rendőrség nem állapított meg bűncselekményt.

Figyelmébe ajánljuk