Bevásárolt a honvédelem: tankok tízmilliárdokért, ellentételezés nélkül

 • narancs.hu
 • 2019.01.21 10:10

Belpol

Valószínűleg minden hírszerzés tudja, hogy miket veszünk és mennyiért, csak mi nem.

A Népszava számol be arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium komoly katonai vásárlásokat foganatosított, méghozzá ellentételezés nélküli, azaz az általános szokással ellentétben a fegyvergyártó vállalattól nem kér semmilyen egyéb beruházási kötelezettséget a vásárlás ellenében.

Magyarország ka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) nevű német fegyvergyártóval kötött szerződést ankok és önjáró lövegek vásárlására, eszerint Magyarország 44 új és 12 használt Leopard 2A7-es tankot, valamint 24 PZH önjáró löveget kap. A Népszava azt írja, hogy korábbi, ekkorra nagyságrendű beszerzések esetében azonban nemcsak a vásárlásról állapodtak meg a felek, hanem arról is, hogy a gyártó cég (vagy annak anyanemzete) munkahelyeket teremt Magyarországon vagy a hazai cégek exportnövelő megrendeléseket kaptak az üzletért cserébe. Egyes szakmai vélemények szerint az ilyen megegyezések viszont átláthatatlanná teszik a fegyvervásárlások tényleges értékét, és csak látszólag tekinthetők ellentételezéseknek, inkább csak arra jók, hogy a közvélemény számára szimpatikusabbá tegyék az egyébként népszerűtlen és nagyon is drága hadiipari vásárlásokat.

A Népszava a Honvédelmi Minisztériumtól szerette volna megtudni, hogy mit vállalt a német vállalat cserébe a komoly összegű vásárlásokért. Kérdésükre mindössze annyi választ kaptak a tárcától, hogy: "A szerződés jelen állása szerint nincs napirenden az ön által említett felvetés".

Ilyen ellentételezés azonban akkor is volt, amikor az első Orbán-kormány a Gripen vadászgépek bérlése mellett érvelt: a konzorcium akkor a bérleti díj 110 százalékát ellentételezik befektetésekkel, ha tőlük bérlik a gépeket.

A pontos vételárat ráadásul sem a tárca, sem a gyártó nem hozza nyilvánosságra, ahogy az Airbus vásárlás részleteiről sem tudhatunk semmit. A Népszava szerint az áprilisi választás előtt kezdődött igazán a titkolózása a hadiipari költéseről: a honvédelmi bizottság kormánytöbbsége egy 650 milliárd forintos, honvédelmi beszerzésekre fordítható biankó csekkről döntött. Ahogy írják, a nagy titoktartásnak kevés oka lehet, ugyanis a forrásaik szerint a környékbeli hírszerzések pontosan tisztában lehetnek azzal, hogy a magyarok milyen fegyverből mennyit vásároltak.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.