Bajban az ELTE: kirúgási hullám jön

  • narancs.hu
  • 2019. január 21.

Belpol

Egyetemi létszámleépítés: 50-70 embert küldenek el az ELTE két karáról.

Már ősz óta lehet tudni, hogy komoly finanszírozási gondok érintik az ELTE két karát is. A Bölcsészettudományi Karon és a Természettudoményi Karon ma kezdődött meg az emiatti létszámleépítés.

A kancellária karonként 250-250 millió forintos megtakarítást vár el az intézménytől, ennek megoldását 50-70 fős leépítéssel próbálják megoldani. A létszámcsökkentés ma kezdődött, közölte az Oktatói Hálózat a hvg.hu-val.

Az 50-70 fő többségét nyugdíjazással küldik el, mondták, a többeiekt egy gyorsan összerakott teljesítménykövetelmény alapján, az arányokról azonban nem igazán lehet pontos információkat tudni.

Az Oktató Hálózat közleménye hangsúlyozza, hogy a létszámleépítés indokolatlan és káros. Az egyetemi oktatók elküldése több tanszék és képzési program felszámolásához vezet, az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése pedig nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira. A maradó oktatóknak ugyanis ez megnöveli az amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez, rontja az oktatás minőségét.

A szervezet követeli az ELTE vezetésétől, hogy függesszék fel a leépítést, és hozzanak létre egy konszenzuálisan elfogatott értékelési rendszert, maely a oktatási és kutatási teljesítmény figyelembe vételén alapul.

"Az ország egyik vezető egyeteme most azért kényszerül ismét létszámleépítésre, mert a kormány szisztematikusan alulfinanszírozza a felsőoktatást, és az elégtelen források elosztását úgy alakította, hogy az a minél olcsóbb tömegoktatás és mondvacsinált kutatási tevékenységek felé sodorja az intézményeket. Sem a minőségi oktatás, sem a minőségi kutatás alapvető feltételei nincsenek biztosítva a magyar felsőoktatásban" - írja az Oktatási Hálózat.

Követelik emellett a kormányzattól a felsőoktatás finanszírozási rendszerének újragondolását - méghozzá szakértők bevonásával és az érintettekkel történő érdemi egyeztetésekkel; valaminta 2019 őszére tervezett képzési normatíva-emelés előrehozását.

Rövid pórázon

Több száz milliós hiánnyal küszködik az ország legnagyobb egyetemének két patinás kara, a bútorok beszerzése és a kísérletek elvégzése is nehezen megoldható feladattá vált. A BTK és a TTK problémái a felsőoktatás állami finanszírozásának elégtelenségét tükrözik.

Figyelmébe ajánljuk