Bíróságon tudják csak behajtani pénzüket a rendőrségen az igazságügyi szakértők

  • narancs.hu
  • 2024. július 22.

Belpol

Nem fizeti ki az igazságügyi szakértők munkáját a rendőrség, ezért rendszeresen perelniük kell, hogy kifizessék őket. 

Igazságügyi szakértők arról számoltak be a 24.hu-nak, hogy pert kell indítaniuk a rendőrség ellen, hogy megkaphassák a rendőrségi kirendelés alapján elvégzett munkájukért járó szakértői díjukat, amelyet maga a rendőrség állapított meg korábban úgynevezett díjmegállapító végzés formájában. Az is előfordult már, hogy még a bírósági döntés sem volt elég, egy szakértőnek pedig a jogerős bírósági határozat után végrehajtóhoz kellett fordulnia, hogy végre kifizessék.

„Az igazságügyi szakértőket a hatóságok rendelik ki, a feladatokat kötelező elvállalniuk. Nem mondhatunk nemet a rendőrségi kirendeléseknek azzal az indokkal, hogy nem fizetnek ki, a törvény ugyanis csak kivételes esetben, rendkívüli leterheltségre hivatkozva engedi nekünk a kirendelés visszautasítását” – mondta el a lapnak egy szakértő. 

A szakértők szerint egyértelműen a rendőrséget sújtó pénzhiány az oka annak, hogy nem kapják meg a pénzüket. Elmondásuk szerint sokan nem is mernek reklamálni, mert attól tartanak, hogy kevesebb megbízást kapnak, vagy egyáltalán nem rendelik ki őket többé.

Több per is indult az elmaradt kifizetések miatt, az egyik felperes, Fülöp Tamás informatikai igazságügyi szakértő azt mondta, neki a rendőrség nem is ismerte el a tartozást, vagyis a saját jogerős díjmegállapító határozatát, csak azért, hogy ne legyen azonnal inkasszálható a tartozása. 

Az igazságügyi szakértői óradíjakat az igazságügyi miniszter állapítja meg egy rendeletben, de ezek amúgy is nagyon alacsonyak, akkor sem lenne könnyű megélni belőlük, ha időben fizetnének a hatóságok. Az úgynevezett hivatalból történő bizonyításos ügyekben az igazságügyi szakértői óradíj a főszabály szerint minden megkezdett óra után nettó 8 ezer forint.

Az óradíjakat legutóbb 2023 januárjában emelték, amikor közel másfél évtizedes elmaradást rendezett az állam kétlépcsős emelés formájában, de az igazságügyi szakértők így is a piaci ár töredékéért végeznek el bizonyos vizsgálatokat

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke, Schváb Zoltán Gábor az Országos Rendőr-Főkapitányság vezetőinek több levelet is küldött, mert az elmúlt két évben folyamatosan fennáll az a helyzet, hogy a rendőrség nem fizeti ki határidőben az igazságügyi szakértők részére az elkészített szakvélemények után járó díjat. Mivel a rendőri vezetés megkeresése eredménytelen volt, a kamara levélben fordult a belügyminiszterhez, illetve tájékoztatásul egyidejűleg az igazságügyi miniszterhez is, és kérte segítségüket a kialakult helyzet megoldásában.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a kamarát, hogy a rendőrség az elfogadott és visszaigazolt költségvetése felhasználásának prioritási sorrendjét saját hatáskörben állapítja meg. A tájékoztatás szerint a rendőrség az ismert nehéz költségvetési helyzetben is mindent megtesz a tartozások mielőbbi rendezése, illetve a jogszabályi kötelezettségeinek maradéktalan teljesítése érdekében. 

Az ORFK a lapnak azt válaszolta, hogy a rendőrség a költségvetési források üteméhez igazítottan teljesíti fizetési kötelezettségeit, ami nem követi az egyes ügyek miatti szakértői kirendelések kilengéseit. "A rendőrség, ahogyan eddig is, a jövőben is minden fizetési kötelezettségét teljesíti" – írták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk