Borkai neve a közgyűlési előterjesztésbe sem került be, Szijjártó lett Győr díszpolgára

  • narancs.hu
  • 2023. február 21.

Belpol

Aktív politikusnak eddig nem adtak díszpolgári címet a városban.

Szijjártó Péter lesz idén Győr díszpolgára, Borkai Zsolt volt polgármester neve a közgyűlési előterjesztésbe már nem került be, így nem is szavaztak róla a győri képviselők – írja a Telex.

Ahogy arról az elmúlt napokban lapunk is beszámolt, Hajtó Péter, győri fideszes önkormányzati képviselő díszpolgári címre jelölte Borkai Zsoltot, a horvátországi szextúrájába belebukó volt városvezetőt. A jelölésről szóló hírt Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere erősítette meg, Borkai pedig nem sokkal később kijelentette, megérdemelné a címet.

Az, hogy Borkai neve már nem volt az előterjesztésben, a Telex beszámolója szerint a helyi viszonyokat ismerve nem meglepetés. Hajtó Péter és Dézsi Csaba András kapcsolata ugyani az utóbbi időben nyilvánosan is megromlott, voltak, akik eleve trollkodásnak tekintették Borkai jelölését. Igaz, Hajtó szerint szakmai oka volt a döntésének, a jelölésnek pedig nincs köze a Dézsivel való viszonyához, amit az is bizonyít, hogy tavaly is volt jelöltje a díszpolgári címre és jövőre is lesz.

A keddi közgyűlésen zárt ülésen döntöttek a város legrangosabb díjairól, és bár a jelöltek listája elvileg titkos, ahogy Borkai, úgy Szijjártó Péter neve is kiszivárgott már a szavazás előtt.

A portál emlékeztetett, aktív politikusnak eddig nem adtak díszpolgári címet Győrben. Erre egyszer tettek volna kísérletet, még Borkai Zsolt polgármestersége idején, de a folyamatot a szocialista Balogh József volt városvezető időben leállította. Szijjártó jelölésének ténye egyébként kevésbé meglepő, mint az, hogy idén mindössze egy díszpolgári címet osztanak ki. A városi rendelet évente négy cím kiadására ad lehetőséget, hármat szinte mindig ki is osztanak, a mostanihoz hasonlóra ezért az elmúlt tíz évben nem is volt példa. 

A Telex úgy tudja, a képviselők végül három ellenszavazat mellett – ennyi ellenzéki jelölt van a testületben – szavazták meg Szijjártó Péter díszpolgári címét, amit március 15-én vehet át a győri születésű külügyminiszter.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk