HVG: jövő szerdán tárgyalhatja a parlament a svéd és finn NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2023. február 21.

Belpol

Szavazni egyelőre nem szavaznának róla, csak a vitát követő héten.

A hvg.hu információja szerint nyolchónapnyi várakoztatás után végre tárgyalhat a parlament Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelméről. Jövő hétfővel, február 27-ével elstartol az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, aminek harmadik napján, március 1-jén tárgyalnák a két ország NATO-hoz történő csatlakozását. A szavazásra azonban csak a vitát követő hétenkerülne sor - olvasható a hírportál cikkében. 

Azzal, hogy a kormánypárt hét hónapig még csak nem napirendre sem tűzte a két északi állam NATO-csatlakozásának kérelmét, a magyar parlament az utolsó az Európai Unión belül, amelyik szavaz a témáról. A cikkben emlékeztetnek: miközben az ellenzéki pártok számtalanszor sürgették a döntést és próbálták is meggyorsítani az ügymenetet, a Fidesz-KDNP ezt sosem támogatta.

Tavaly november végén a kassai a V4-es csúcstalálkozón Orbán Viktor még azt nyilatkozta, a parlament a tavaszi ülésszak első napján szavaznak a két ország NATO-ratifikációjáról. November végén Sanna Marin finn miniszterelnök arra gyanakodott, hogy a magyar kormány az uniós források befagyasztása miatt késlelteti kérelmüket, azonban ezt Orbán a Twitter-oldalán tagadta. A kormánypárt eddig "társadalmi egyeztetésre" hivatkozva nem tárgyalta, illetve nem hagyta jóvá a finnek és a svédek NATO-csatlakozását.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk