Bosszút áll a Klebelsberg Központ: nem vesz vissza tanárokat

  • narancs.hu
  • 2024. január 27.

Belpol

Olyan pedagógusokról van szó, akik korábban nem akarták aláírni a státusztörvényt.

Olyan tanárokról tudósít az Rtl.hu, akik nem fogadták el a státusztörvény után az új szerződésüket, de meggondolták magukat, már elfogadnák azt. Szeptember végéig több mint négyezren, a tanárok öt százaléka távozott az iskolákból, azóta viszont megígértek egy 32 százalékos béremelést, ami ugyan nem pont úgy teljesül, ahogy az a politikusok nyilatkozataiból kitűnik, mégis csábítóan hathat.

A Klebelsberg Központ nem veszi vissza ezeket a tanárokat.

Egy földrajz szakos tanár például már nyolc iskolába jelentkezett álláshirdetésre, de mindenhol elutasították arra hivatkozva, hogy nem fogadta el a státusztörvényt. Hasonlót tapasztalta egy másik, matematika–fizika szakos tanár is. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet az Rtl.hu-nak arról beszélt, hogy az igazgatók alkalmaznák a visszatérő kollégákat, de a tankerületektől más utasítást kapnak. Pedig a törvény nem tiltja a tanárok visszatérést, csak arról rendelkezik, hogy vissza kell fizetnie a végkielégítését annak, aki 90 napon belül kezd el újra tanítani.

A Klebelsberg Központ álláspontja szerint a tanárok „maguk döntöttek arról, hogy a továbbiakban nem kívánnak köznevelési intézményben dolgozni. A döntést a pedagógusok hozták meg, nem a fenntartók.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk